- Home
- Externe
- (03.04.2020, 13:35)
- Cristian Badea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Curiosul caz al Japoniei. În ţara unde munca ucide, oamenii nu pot lucra de acasă. Care sunt asemănările cu România
- Japonezii spun că sunt mai speriaţi de perspectiva de a nu merge la serviciu decât de coronavirus
- 80% din firme nu au cum să îşi trimită angajaţii să muncească de acasă
- Exact ca în România, în Japonia încă se mai folosesc faxurile şi ştampilele, în locul mail-urilor şi semnăturii electronice
Urmărește
4090 afișări
Curiosul caz al Japoniei. În ţara unde munca ucide, oamenii nu pot lucra de acasă. Care sunt asemănările cu România
Guvernatorul din Tokyo le-a cerut celor peste 13 milioane de oameni care trăiesc în metropolă să încerce să lucreze de acasă, până pe 12 aprilie. Un apel similar a venit şi din partea marilor companii precum Honda, Toyota şi Nissan. Şi totuşi, metroul din Tokyo e arhiplin la orele de vârf, scrie CNN. Situaţia e la fel în toată Japonia, pentru că 80% din firme nu au posibilitatea să-şi trimită angajaţii să lucreze de acasă.
Premierul nipon Shinzo Abe a refuzat săptămâna aceasta să declare stare de urgenţă, deci din punct de vedere legal, companiile pot să funcţioneze în continuare, iar activitatea să se desfăşoare de la sedii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
La această situaţie se adaugă şi cultura muncii pe care o au japonezii. Un studiu făcut de guvern în 2016 arăta că 1 din 5 angajaţi era în pericol de a munci până la moarte. Ţara are chiar şi un cuvânt pentru aşa ceva: “karoshi”, care înseamnă moarte din cauza suprasolicitării, provocată fie de stresul provoact de muncă ori cazul angajaţilor care devin atât de deprimaţi încât se sinucid.
“Ţinem cont de informaţiile privind coronavirusul şi suntem mai speriaţi decât aţi putea crede. Dar pentru japonezul de rând, munca e întotdeauna prioritatea numărul 1 şi cea mai bună scuză. Dacă guvernul nu închide toate afacerile, cu câteva excepţii, atunci nimeni nu va sta acasă. Suntem sclavii muncii”, a scris pe Twitter Hideya Tokiyoshi, un profesor de engleză care totuşi reprezintă o excepţie, pentru că ţine orele online în această perioadă.
Oarecum suprinzător pentru Japonia, multe firme încă folosesc faxul şi ştampilele, în loc de semnăturile electronice. Mulţi angajaţi nu au laptop-uri pe care să le ia acasă şi chiar dacă ar avea, nu pot să acceseze de la distanţă serverele firmei.
O altă problema e că un sfert din populaţia Japoniei are peste 65 de ani, iar unii dintre aceşti oameni sunt în funcţii de conducere, dar nu ţin pasul cu tehnologia. Cel mai bun exemplu a venit în 2018, de la ministrul Cibersecurităţii de atunci, care avea 68 de ani şi a recunoscut că nu a folosit niciodată în carieră un computer.
Japonezii mai obişnuiesc să stea peste program, pentru că iau în calcul că şeful s-ar putea întoarce după ce ia cina în oraş cu asociaţii. Iar în cultura niponă, e aproape imposibil să iei o decizie singur, acasă – oamenii trebuie să fie faţă în faţă, să se sfătuiască împreună şi apoi să hotărască.
Japonia are o populaţie de 127 de milioane de oameni. A anunţat până acum peste 2.600 de cazuri de coronavirus confirmate, dintre care 63 au fost fatale. 472 de japonezi s-au vindecat după ce au fost infectaţi cu COVID-19.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36