Diferenţa faţă de bilanţul oficial poate fi explicată prin „motive obiective”, a declarat telefonic sursa citată. „În primul rând, potrivit obiceiurilor locale, numeroase familii îngroapă morţii în prima zi, înainte de apus. În al doilea rând, din cauza colapsului administraţiei locale, nu există niciun raport asupra victimelor. În plus, în unele locuri, în timpul violenţelor au fost ucise familii întregi şi nimeni nu anunţă aceste morţi”, a continuat aceasta , citată de RIA Novosti în pagina electronică.
Potrivit ultimului bilanţ oficial, numărul morţilor a ajuns la 191, iar cel al răniţilor la peste 2.000. Însă, preşedintele inaterimar, Rosa Otunbaieva, a declarat în mai multe rânduri că bilanţul ar putea fi mult mai mare.
Confruntările sângeroase între etnici kîrgîzi şi uzbeci, în sudul Kîrgîzstanului, au izbucnit la 11 iunie în oraşul Oş, de unde s-au extins în regiunea vecină, Jalalabad.
Ţări străine, între care Rusia, Germania, China şi Pakistan continuă să trimită ajutoare umanitare către această fostă republică sovietică din Asia Centrală. Statele Unite şi-au exprimat îngrijorarea faţă de situaţia din Kîrgîzstan şi au promis miercuri un ajutor în valoare de 32 de milioane de dolari pentru criza umanitară din Kîrgîzstan şi Uzbekistan.