Cea mai înaltă instanţă judiciară din ţară a stabilit că sunt contrare Constituţiei dispoziţiile acestei legi – adoptate în februarie, în plin scandal de corupţie vizând puterea – care acordă ministrului Justiţiei noi puteri, şi anume numirea unor magistraţi.
Acest text permitea ministrului să-şi impună ordinea de zi Înaltului Consiliu de Judecători şi Procurori, să deschidă anchete asupra membrilor acestuia şi să aibă ultimul cuvânt în ceea ce priveşte numirea magistraţilor.
Proiectul a fost dezbătut în Parlament şi a provocat chiar lupte între deputaţi rivali în plin hemiciclu.
Reforma a provocat furia opoziţiei şi avertismente din partea Uniunii Europene şi Statelor Unite, îngrijorate de provocarea la adresa independenţei justiţiei în Turcia.
Guvernul islamo-conservator turc, aflat la putere din 2002, a depus acest proiect de lege după ce la jumătatea lunii decembrie a izbucnit un scandal de corupţie fără precedent vizând zeci de apropiaţi ai regimului şi ai premierului Erdogan.
În afară de această reformă, premierul a mai ordonat un val de epurări fără precedent în poliţie şi justiţie, acuzate de a fi manipulate de foştii aliaţi din mişcarea predicatorului musulman Fethullah Gülen în cadrul unui complot menit să-l distrugă.