Decizia Curţii Europeane de Justiţie că orele petrecute în drum spre muncă sunt considerate ore de lucru a revenit în actualitate, în contextul Brexit

Curtea Europeană de Justiţie a decis în septembrie 2015 că orele petrecute de angajaţi în drumul spre locul de muncă, la începutul zilei şi respectiv dinspre locul de muncă, la sfârşitul fiecărei zile, vor fi luate în considerare drept ore de lucru, potrivit ndy100.com, un extras al ziarului The Independent. Discuţia a fost reluată de britanici în contextul drepturilor pe care le-ar păstra atunci când Marea Britanie va ieşi din UE.

Urmărește
69019 afișări
Imaginea articolului Decizia Curţii Europeane de Justiţie că orele petrecute în drum spre muncă sunt considerate ore de lucru a revenit în actualitate, în contextul Brexit

Curtea Europeană de Justiţie a decis în urmă cu un an că angajaţii care nu au un sediu fix de lucru pot cere bani de la angajatori pentru timpul petrecut spre/dinspre locul de muncă, fapt care nu este permis în prezent.

"Aceasta ar putea fi una dintre reglementările Uniunii Europene pe care alegătorii care au votat în favoarea Brexit ar vrea să o menţină după ieşirea din UE", comentează Indy100.com.

Potrivit Curţii de Justiţie a UE, această decizie protejează "sănătatea şi siguranţa" angajaţilor.

În ceea ce priveşte concediul medical, angajaţii care se îmbolnăvesc în timpul concediului anual de odihnă vor putea să ceară reprogramarea concediului de odihnă. În spatele acestei decizii stă cazul lui Francisco Pereda, din Madrid. Acesta s-a îmbolnăvit fix înainte de a intra în concediu de odihnă, care dura o lună. Bărbatul a acţionat legal împotriva angajatorului său, Madrid Movilidad, pentru că acesta a refuzat să îi reprogrameze sau să îi amâne concediul pentru anul următor. "Dacă angajaţii sunt bolnavi, este evident că nu se bucură de vacanţă", declarase un reprezentant al Unison pentru The Guardian la acea vreme. "Ar trebui să fie permis ca aceştia să îşi ia timpul liber despre care s-a discutat atunci când se simt mai bine".

Nu toată lumea priveşte cu ochi buni această decizie. "Pericolul de abuz este clar - un angajat ar putea să îşi mărească dreptul la concediu declarând că este bolnav, deşi nu este adevărat", a spus un partener al firmei de avocatură Eversheds.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici