Curtea Internaţională de Justiţie vrea ajutor umanitar, mai ales hrană, apă şi medicamente, „imediat şi fără restricţii” în Gaza

  • Palestinienii dun Gaza se confruntă cu foametea, iar condiţiile de viaţă sunt dintre cele mai precare.
  • Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) cere, în decizia de joi, acordarea de ajutor umanitar, mai ales hrană, apă şi medicamente.
  • Măsuri concrete au fost propuse de Bogdan Aurescu.
Urmărește
182 afișări
Imaginea articolului Curtea Internaţională de Justiţie vrea ajutor umanitar, mai ales hrană, apă şi medicamente, „imediat şi fără restricţii” în Gaza

Curtea Internaţională de Justiţie vrea ajutor umanitar, mai ales hrană, apă şi medicamente, „imediat şi fără restricţii” în Gaza

„Măsuri provizorii importante şi concrete au fost decise de CIJ în „Aplicarea Convenţiei pentru Prevenirea şi Pedepsirea Crimelor de Genocid în Gaza” pentru a asigura furnizarea nestingherită de ajutor umanitar, inclusiv prin creşterea capacităţii şi a numărului de treceri terestre deschise, pe care le-am susţinut pe deplin”, spune fostul ministru de Externe, Bogdan Aurescu, în prezent judecător CIJ.

Curtea indică măsuri provizorii suplimentare. Astfel, în cauza privind aplicarea Convenţiei pentru prevenirea şi pedepsirea crimei de genocid în Fâşia Gaza (Africa de Sud împotriva Israelului), Curtea, după ce a examinat în mod corespunzător cererea Africii de Sud din 6 martie 2024 de indicare a unor măsuri provizorii suplimentare şi/sau de modificare a ordonanţei sale din 26 ianuarie 2024, pe baza modificării situaţiei din Gaza, şi observaţiile Israelului din 15 martie 2024 cu privire la această cerere, a pronunţat joi ordonanţa sa, care a fost comunicată părţilor printr-o scrisoare a grefierului.

În Ordonanţa sa, Curtea constată că, de la 26 ianuarie 2024, „condiţiile de viaţă catastrofale ale palestinienilor din Fâşia Gaza s-au deteriorat şi mai mult, în special având în vedere privarea prelungită şi generalizată de hrană şi de alte bunuri de primă necesitate la care au fost supuşi palestinienii din Fâşia Gaza” şi că „palestinienii din Gaza nu se mai confruntă doar cu un risc de foamete, astfel cum s-a constatat în Ordonanţa din 26 ianuarie 2024, ci că foametea se instalează”. În opinia Curţii, „măsurile provizorii indicate în Ordinul din 26 ianuarie 2024 nu răspund pe deplin la consecinţele care decurg din schimbările de situaţie (...), justificând astfel modificarea acestor măsuri”.

În Ordonanţa sa, care are efect obligatoriu, Curtea, cu paisprezece voturi pentru şi două împotrivă, reafirmă măsurile provizorii indicate în Ordonanţa sa din 26 ianuarie 2024 şi indică următoarele măsuri provizorii: „Statul Israel, în conformitate cu obligaţiile care îi revin în temeiul Convenţiei pentru prevenirea şi pedepsirea crimei de genocid şi având în vedere înrăutăţirea condiţiilor de viaţă cu care se confruntă palestinienii din Gaza, în special răspândirea foametei, (...) să ia toate măsurile necesare şi eficiente pentru a asigura, fără întârziere, în deplină cooperare cu Organizaţia Naţiunilor Unite, furnizarea fără obstacole, la scară largă, de către toate părţile implicate, a serviciilor de bază şi a asistenţei umanitare necesare de urgenţă, inclusiv alimente, apă, electricitate, combustibil, adăposturi, îmbrăcăminte, necesităţi de igienă şi salubritate, precum şi materiale medicale şi asistenţă medicală pentru palestinienii din întreaga Gaza, inclusiv prin creşterea capacităţii şi a numărului de puncte de trecere terestre şi menţinerea acestora deschise atât timp cât este necesar”. Acest lucru s-a decis în unanimitate.

Cu cincisprezece voturi la unu, s-a decis „să se asigure, cu efect imediat, că armata sa nu comite acte care constituie o încălcare a drepturilor palestinienilor din Gaza, în calitate de grup protejat în temeiul Convenţiei pentru prevenirea şi pedepsirea crimei de genocid, inclusiv prin împiedicarea, prin orice acţiune, a furnizării asistenţei umanitare de care este nevoie urgentă”.

De asemenea, cu cincisprezece voturi pentru şi un vot împotrivă, Curtea a hotărât ca statul Israel să prezinte Curţii un raport cu privire la toate măsurile luate pentru a da efect prezentei ordonanţe, în termen de o lună de la data prezentei ordonanţe.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici