Curtea Penală Internaţională este îngrijorată de „ameninţările” Rusiei cu privire la mandatul lui Putin

  • Curtea Penală Internaţională (ICC) şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la „ameninţările” din partea Rusiei în urma emiterii unui mandat de arestare pentru crime de război pentru preşedintele Vladimir Putin.
  • Declaraţia de îngrijorare a CPI de miercuri a venit după ce fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a ameninţat că va lovi tribunalul pentru crime de război de la Haga cu rachete hipersonice.
  • De asemenea, a urmat ca autorităţile de investigaţie din Rusia să deschidă un dosar penal împotriva procurorului ICC Karim Khan, precum şi a judecătorilor care au emis mandatul pentru Putin.
Urmărește
930 afișări
Imaginea articolului Curtea Penală Internaţională este îngrijorată de „ameninţările” Rusiei cu privire la mandatul lui Putin

ICC îngrijorată de „ameninţările” Rusiei cu privire la mandatul lui Putin

Preşedinţia Adunării Statelor Părţi a CPI a declarat că „regretă aceste încercări de a împiedica eforturile internaţionale de a asigura răspunderea pentru actele care sunt interzise de dreptul internaţional general”. De asemenea, Adunarea „îşi reafirmă sprijinul neclintit pentru Curtea Penală Internaţională”, a spus preşedinţia.
 
Curtea Penală Internaţională întruchipează angajamentul nostru colectiv de a lupta împotriva impunităţii pentru cele mai grave crime internaţionale. Ca instituţie de ultimă instanţă, Curtea este complementară jurisdicţiilor naţionale. Facem apel la toate statele să-şi respecte independenţa judiciară şi de procurori”, a adăugat acesta, potrivit Aljazeera
 
Medvedev a declarat luni: „Este foarte posibil să ne imaginăm că o rachetă hipersonică este trasă din Marea Nordului de pe o navă rusă la tribunalul de la HagaToată lumea umblă sub Dumnezeu şi rachete... Priveşte cu atenţie la cer...”.
 
Mandatul de arestare al CPI pentru Putin, emis vineri, îl acuză pe liderul rus că a deportat ilegal mii de copii ucraineni, adică o crimă de război. Mişcarea legală va obliga cele 123 de state membre ale curţii să-l aresteze pe Putin şi să-l transfere la Haga pentru judecată dacă va pune piciorul pe teritoriul lor.
 
Nici Rusia, nici Ucraina nu sunt membre ale CPI, deşi Kievul a acordat tribunalului jurisdicţia de a urmări penal crimele comise pe teritoriul său. De asemenea, tribunalul nu are forţă de poliţie proprie şi se bazează pe statele membre pentru a face arestări.

Mandatul CPI - o decizie istorică

De asemenea, CPI a emis un mandat împotriva Mariei Lvova-Belova, comisarul prezidenţial al Rusiei pentru drepturile copilului, cu acuzaţii similare.
 
Moscova a respins ordinele ca fiind „nule şi neavenite”, iar Comitetul de Investigaţii al Rusiei a declarat că nu există motive de răspundere penală din partea lui Putin. De asemenea, a mai spus că şefii de stat se bucurau de imunitate absolută în temeiul convenţiei Naţiunilor Unite din 1973.
 
Comitetul a spus că acţiunile procurorului CPI în emiterea mandatelor au arătat semne că sunt infracţiuni conform legii ruse, inclusiv acuzarea cu bună ştiinţă a unei persoane nevinovate de o infracţiune. Ucraina, care spune că peste 16.000 de copii ucraineni au fost deportaţi în Rusia de la invazia din 24 februarie 2022, a numit mandatul CPI drept „decizie istorică” care va duce la „responsabilitate istorică”.
 
Aliaţii săi occidentali, inclusiv Statele Unite şi Uniunea Europeană, au salutat, de asemenea, decizia curţii. Deşi SUA nu este parte la CPI, preşedintele Joe Biden a declarat vineri că Putin a comis în mod clar crime de război, adăugând că mandatul CPI este justificat.
 
Între timp, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a cerut tuturor membrilor CPI să respecte mandatul.
 
Cred că oricine este parte în instanţă şi are obligaţii ar trebui să-şi îndeplinească obligaţiile”, a spus Blinken miercuri, întrebat de senatorul american Lindsey Graham, la o audiere a Comisiei pentru credite din Senat, dacă ar încuraja aliaţii europeni să-l „predea”  pe Putin.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici