Curtea Supremă a SUA ar putea limita puterea preşedintelui de a numi oficiali

Curtea Supremă americană pare să încline către o limitare a puterii constituţionale a preşedintelui de a numi prin decret oficiali în domeniul justiţiei şi administraţiei federale.

Urmărește
142 afișări
Imaginea articolului Curtea Supremă a SUA ar putea limita puterea preşedintelui de a numi oficiali

Barack Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cei nouă judecători de la cea mai înaltă instanţă din Statele Unite, ei-înşişi numiţi pe viaţă de către preşedinte, au studiat cazul a trei numiri prin decret, efectuate la 4 ianuarie 2012 de către preşedintele american Barack Obama, la Biroul Naţional al Muncii (NRLB), perioadă în care Senatul nu se afla în sesiune.

În acest caz, adversarii republicani ai lui de Obama contestă validitatea acestor numiri. Ei acuză Casa Albă că a forţat şi a încălcat Constituţia, argumentând că aceste numiri prin decret sunt posibile doar în timpul vacanţei parlamentare, dar nu era cazul la data respectivă.

Inclusiv judecătorii progresişti par să încline către argumentele societăţii Noel Canning care, nemulţumită de decizia NLRB, a contestat la tribunal legitimitatea acestor numiri.

"Este o problemă politică, ci nu una constituţională", a declarat judecătorul progresist Stephen Breyer, apreciind că "prevederile (Constituţiei) joacă în favoarea" adversarilor Guvernului.

Principala neînţelegere se referă la interpretarea Constituţiei care stipulează că preşedintele este autorizat să "numească în posturi vacante, atunci când Senatul nu este în sesiune".

Judecătorul Elena Kagan, o fostă avocată a Guvernului Obama, a apreciat că "este într-adevăr treaba Senatului să stabilească dacă se află în sesiune sau nu".

Un avocat al Guvernului Obama, Donald Verrilli a argumentat că o interpretare în favoarea republicanilor "ar duce la repudierea legitimităţii a mii de numiri (făcute începând din perioada preşedinţiei lui) George Washington".

"Ce ar trebui să facem atunci când practica contrazice categoric Constituţia?", a replicat judecătorul ultraconservator Antonin Scalia.

La sfârşitul lui noiembrie, majoritatea democrată din Senat a privat opoziţia republicană de puterea aproape nelimitată de obstrucţie. Aliaţii democraţi ai preşedintelui Obama se plângeau de tendinţa cvasi-sistematică a republicanilor de a bloca numirile prezidenţiale, într-un context de coabitare legislativă.

Curtea Supremă îşi va anunţa decizia asupra acestui caz până la sfârşitul lui iunie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici