Prima pagină » Știri externe » Curtea Supremă a SUA refuză să se sesizeze cu privire la programul zborurilor secrete ale CIA

Curtea Supremă a SUA refuză să se sesizeze cu privire la programul zborurilor secrete ale CIA

Curtea Supremă a SUA a refuzat luni să se sesizeze cu privire la o plângere depusă de cinci victime ale zborurilor secrete ale CIA, un program creat după atentatele de la 11 septembrie, pentru transportarea suspecţilor de terorism şi interogarea lor în străinătate, relatează AFP.
17 mai 2011, 17:18, Știri externe

Cinci foşti deţinuţi – un egiptean, un italian, un yemenit, dar şi un irakian şi un etiopian, ambii locuind legal în Marea Britanie – cereau celei mai importante jurisdicţii din Statele Unite să caseze hotărârea unei curţi federale de apel care le interzicea, în numele „secretului de stat”, să continue o acţiune în justiţie.

La baza acestui caz, care a fost deschis în mai 2007, cei cinci foşti deţinuţi au depus o plângere contra Jeppesen Dataplan, o filială a companiei Boeing, pentru că a oferit ajutor logistic transferurilor de suspecţi de terorism către închisori din afara Statelor Unite, şi anume în Maroc şi Egipt.

Cei cinci petenţi afirmă că au fost răpiţi, transportaţi către aceste ţări şi predaţi unor agenţi din cadrul Agenţiei Centrale americane de Informaţii (CIA) sau unor guverne străine, pentru a fi torturaţi.

„Încă o dată, cu această hotărâre, Curtea Supremă refuză să facă dreptate victimelor torturii şi să refacă reputaţia ţării noastre, în calitate de apărător al drepturilor omului şi de stat de drept”, a protestat, într-un comunicat, Ben Wisner, un reprezentant juridic al organizaţiei americane pentru apărarea libertăţilor civile, ACLU, care s-a constituit ca parte a cererii.

„Până în prezent, nicio victimă a torturii, introdusă de administraţia (George W.) Bush, nu a obţinut dreptate în faţa unui tribunal”, şi-a exprimat el regretul.

„Această hotărâre nu va încheia dezbaterea asupra utilizării de către Guvern a privilegiului «secretelor de stat», pentru a evita anchetele judiciare asupra actelor reprobabile comise în numele luptei împotriva terorismului”, a adăugat Steven Shapiro, directorul juridic al ACLU.