- Home
- Externe
- LONDRA, (30.05.2012, 08:27)
- Iuliana Enache ,
Curtea Supremă de Justiţie din Marea Britanie se pronunţă astăzi în privinţa extrădării lui Julian Assange
Curtea Supremă, cea mai înaltă jurisdicţie britanică, se pronunţă miercuri în privinţa extrădării lui Julian Assange, un epilog în saga judiciară de aproape 18 luni din Marea Britanie, care nu îi mai lasă fondatorului WikiLeaks altă cale decât recursul la justiţia europeană.
Urmărește
151 afișări
Julian Assange (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Soarta sa va fi decisă în cadrul unei audieri de circa zece minute, care va începe la ora locală 09.15 (11.15 ora României), la Londra.
De când a fost arestat în decembrie 2010 la Londra şi consemnat la domiciliu în Marea Britanie, australianul a încercat toate mijloacele pentru a scăpa de mandatul de arestare din Suedia într-un caz de viol şi agresiune sexuală, afirmându-şi nevinovăţia.
În această bătălie de lungă durată, Curtea Supremă este ultima sa carte în Marea Britanie. Dacă aceasta îi dă dreptate, el este eliberat. Dacă îi respinge apelul, Julian Assange poate fi extrădat în zece zile. El poate decide, de asemenea, să sesizeze Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Democrativa PSD-PNL s-a degradat în ultimul hal! Deciziile importante ale României vor fi votate de UDMR
-
Finlanda îndeamnă Europa să îşi intensifice eforturile de apărare împotriva ameninţării ruse
-
ISW: Putin nu va renunţa la obiectivele sale de a ocupa în totalitate Ucraina
-
Reconfigurarea relaţiilor SUA-Marea Britanie: Planurile lui Keir Starmer pentru un parteneriat economic strategic
Aceasta din urmă va avea la dispoziţie 14 zile pentru a accepta sau a refuza dosarul, potrivit Parchetului britanic. Dacă îl acceptă, extrădarea ar putea fi suspendată la cererea lui Julian Assange, în aşteptarea deciziei pe fond a judecătorilor de la Strasbourg.
Curtea Supremă britanică, ce va fi formată miercuri din şapte judecători în loc de cinci în mod obişnuit, a acceptat să examineze apelul lui Assange pe motiv că acesta reprezintă un punct "de interes general".
Problema este să se stabilească dacă poate fi emis un mandat de arestare european nu de un tribunal ci de un procuror care acţionează în numele statului suedez, respectiv procuroarea suedeză Marianne Ny.
Refuzul extrădării ar putea pune la îndoială regulile mandatului de arestare în mai multe ţări europene.
Assange a dat asigurări că relaţiile sexuale pe care le-a avut cu cele două femei care îl acuză în Suedia au fost liber consimţite. Susţinătorii lui afirmă că australianul este victima unui complot, ca răzbunare faţă de publicarea de către WikiLeaks în 2010 a mii de documente confidenţiale care au făcut să tremure Washingtonul şi diplomaţia mondială.
Ei se tem, de asemenea, că plecarea sa către Suedia nu ar fi decât preludiul unei extrădări ulterioare către Statele Unite.
Citește pe alephnews.ro: Kate, Prințesa de Wales, a anunțat că boala ei este în remisie. „Este o ușurare. Rămân concentrată pe recuperare”
Citește pe www.zf.ro: În timp ce gazul din Marea Neagră deja a început să se vândă, România are o listă de 22 de centrale de energie care vor avea nevoie de peste 8 mld. metri cubi pe an, cam cât se va scoate anual din Neptun Deep. Care este stadiul pe fiecare proiect?
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Curtea Supremă de Justiţie din Marea Britanie ia o decizie pe 30 mai în privinţa extrădării lui Julian Assange
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Elon Musk, Jeff Bezos și Mark Zuckerberg vor participa la ceremonia de învestire a lui Donald Trump. Ce invitați importanți vor fi prezenți
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Ţara care nu mai vrea să le cumpere străinii casele. Guvernul a impus taxe uriaşe pentru persoanele din afara UE care vin să cumpere proprietăţi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nu scăpăm! Vin ninsorile săptămâna viitoare și în București. Pe ce dată începe să ningă, potrivit meteorologilor Accuweather
CANCAN.RO
Motivul pentru care unele persoane se simt epuizate, imediat după ce se trezesc, dimineața, potrivit dr. neurochirurg Vlad Ciurea
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe