Curtea Supremă din SUA acordă imunitate Secret Service într-un proces privind libertatea de expresie

Curtea Supremă a Statelor Unite a acordat imunitate serviciului de protecţie a personalităţilor, într-un proces pentru atentat la libertatea de expresie, intentat de un opozant al războiului din Irak, arestat în 2006, după ce l-a atins pe umăr pe fostul vicepreşedinte, Dick Cheney, relatează AFP.

Urmărește
281 afișări
Imaginea articolului Curtea Supremă din SUA acordă imunitate Secret Service într-un proces privind libertatea de expresie

Curtea Supremă din SUA acordă imunitate Secret Service într-un proces privind libertatea de expresie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Prin votul în unanimitate a opt judecători, instanţa supremă a decis revizuirea unei decizii a unei curţi de apel din Colorado (vestul SUA), unde a avut loc arestarea. Judecătoarea Elena Kagan nu a participat la această decizie.

Curtea Supremă a dat câştig de cauză celor doi agenţi ai Secret Service, poliţia de elită care se ocupă de protecţia preşedintelui şi vicepreşedintelui Statelor Unite, susţinuţi în recurs de adiminstraţie şi 21 de state care au apreciat această chestiune ca fiind "de o mare importanţă naţională".

Steven Howards a fost arestat şi plasat în detenţie de poliţiştii care îi asigurau protecţie lui Dick Cheney, în cadrul unei vizite a vicepreşedintelui în Colorado în iunie 2006. El i-a reproşat lui Cheney că "politica lui în Irak este respingătoare" şi l-a atins pe umăr cu palma întinsă. Ulterior acesta a dezminţit că l-ar fi atins pe fostul vicepreşedinte, afirmând că a fost arestat ca urmare a declaraţiilor sale.

Înalta Curte le-a acordat "imunitate" celor doi agenţi care au avut un "motiv probabil" pentru arestarea manifestantului, apreciind că legea nu "stabileşte clar că arestarea (justificată printr-un) motiv probabil ar putea genera o încălcare a" libertăţii de expresie, potrivit deciziei oficiale.

Curtea de Apel federală a statului Colorado a recunoscut existenţa unui "motiv probabil" pentru arestarea lui Steven Howards, dar i-a permis acestuia să cheme în justiţie Secret Service pe motiv că arestarea sa ar fi putut avea drept consecinţe încălcarea dreptului la expresie.

Cei doi agenţi au cerut în consecinţă o protecţie juridică mai largă. Curtea Supremă le-a refuzat acest lucru. Agenţii au apreciat că decizia tribunalului din Colorado "îi expune pe agenţii Secret Service la riscul anchetelor judiciare şi la eventualitatea ca responsabilitatea lor personală să fie invocată ori de câte ori se confruntă cu o potenţială ameninţare", în timpul exercitării funcţiei, potrivit plângerii depuse de aceştia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici