Cutiile negre ale avionului prăbuşit la New York confirmă coliziunea cu păsările (Video)

Cutiile negre, recuperate duminică, ale avionului Airbus A320, care a amerizat, joi, de urgenţă, în fluviul Hudson, la New York, au confirmat ipoteza unei coliziuni în zbor cu un stol de păsări, care a condus la oprirea progresivă a celor două motoare.

Urmărește
80 afișări
Imaginea articolului Cutiile negre ale avionului prăbuşit la New York confirmă coliziunea cu păsările (Video)

Cutiile negre ale avionului prăbuşit la New York confirmă coliziunea cu păsările (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Anchetatorii nu au avut suficient timp să examineze amănunţit carlinga şi motoarele, dar cele două cutii negre, care au înregistrat atât datele de zbor, cât şi vocile din cabina piloţilor, susţin ipoteza unei coliziuni cu păsări.

Înregistrarea conversaţiilor arată că la "aproximativ 90 de secunde de la decolare, comandantul de zbor vorbea despre nişte păsări", a declarat Kitty Higgins, o anchetatoare de la Biroul pentru Siguranţa Transportului Naţional (NTSB), într-o conferinţă de presă.

"O secundă mai târziu, banda de înregistrare redă un zgomot de impact şi o scădere rapidă a zgomotului în reactoare. Comandantul anunţă pierderea puterii în cele două motoare şi preia controlul" avionului, a adăugat aceasta.

Cealaltă cutie neagră, care înregistrează datele de zbor, arată că cele două motoare s-au defectat simultan.

La o viteză mare, coliziunea cu păsări provoacă distrugeri asupra paletelor de la elicele reactoarelor.

Ipoteza a fost deja evocată de către pilot, Chesley Sullenberger.

"Parbrizul cabinei piloţilor era realmente acoperit cu păsări mari de culoare maron", a declarat el, "Simultan, copilotul şi cu mine am auzit zgomote, apoi am simţit impactul, puterea motoarelor a scăzut, iar noi am simţit miros de păsări arse", a adugat el.

Începute sâmbătă şi amânate în mai multe rânduri, operaţiunile de scoatere a aparatului din apă au dat roade în noaptea de sâmbătă spre duminică. Echipele de tehnicieni au reuşit să elibereze carlinga din apele agitate şi parţial îngheţate ale fluviului.

Pe sub aparat, scufundat în apă, au fost introduse curele, apoi acesta a fost ridicat cu o macara uriaşă, amplasată pe un chei din Manhattan. S-a procedat la evacuarea lentă a apei din interiorul avionului. Astfel au putut fi recuperate "cutiile negre".

Imaginile transmise de postul de televiziune locală, New York 1, au arătat fuzelajul aparatului dintr-o singură bucată, cu porţiuni avariate pe partea ventrală, pe aripi şi în apropierea motoarelor.

Coliziunea cu păsările s-a produs la aproximativ 914 metri altitudine, în momentul în care avionul, aparţinând companiei US Airways, care tocmai decolase de pe Aeroportul LaGuardia către Charlotte (sud-estul Carolinei de Nord), se afla în plină ascensiune.

Amerizarea, realizată magistral de către pilot, şi rapiditatea operaţiunilor de intervenţie au permis salvarea celor 155 de pasageri ai cursei aeriene 1549.

Potrivit lui Kitty Higgins, pilotul, în vârstă de 57 de ani, şi agenţii turnului de control au discutat calm despre opţiunile de aducere la sol a avionului.

Pilotul a anunţat că nu poate ateriza pe LaGuardia "deoarece zboară foarte jos şi foarte lent" şi că, în aceste condiţii, survolarea unei zone dens locuite ar putea avea "consecinţe catastrofale". Atunci când turnul de control l-a "întrebat" unde vrea să aterizeze, acesta a răspuns "O vom face în Hudson. Iar aceasta este ultima comunicare a avionului".

Imaginile filmate de camera de securitate, difuzate pentru prima dată sâmbătă, arată o amerizare perfect rectilinie, o manveră specială, prin care s-a evitat ruperea aparatului în două.

Citeşte şi:

Un avion s-a prăbuşit într-un râu din New York

Toţi pasagerii avionului prăbuşit la New York au supravieţuit

Avionul prăbuşit la New York, scos din apele fluviului Hudson

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici