- Home
- Externe
- SYDNEY, (26.03.2014, 13:10)
- Valentin Vidu - Mediafax
Cutiile negre ale zborului MH370, căutate într-o zonă numită de navigatori "ţinutul umbrei" - VIDEO
Căutarea cutiilor negre ale zborului MH370 în "infernul" delimitat de paralele 40 şi 50 grade latitudine sud, o zonă cu rafale puternice de vânt, se anunţă delicată atât la suprafaţă, cât şi in adancuri.
Urmărește
2766 afișări
Cutiile negre ale zborului MH370, căutate într-o zonă numită de navigatori "ţinutul umbrei" - VIDEO (Imagine: NASA)
Nimic nu garantează succesul operaţiunii care a început în sudul Oceanul Indian, la care participă armate din şase state, în vederea recuperării epavei avionului de tip Boeing 777 aparţinând companiei Malaysia Airlines care a disparut pe 8 martie, cu 239 de persoane la bord.
Avionul s-a prăbuşit în zona în care se "întâlnesc" oceanele Indian şi Antarctic, la foarte mare depărtare de coastele vestice ale Australiei, la aproximativ 2.500 de kilometri de oraşul Perth.
Această zonă marină este temută de către navigatorii cei mai experimentaţi, care o numesc "ţinutul umbrei", din cauza condiţiilor extreme - rafale puternice de vânt, adevărate ziduri de apă, aisberguri şi lumina razantă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
UE „regretă” majorarea taxelor vamale şi se pregăteşte să riposteze „ferm” dacă va fi vizată
-
Şeful NATO sugerează planuri „secrete” pentru negocierile de pace, care vor opri o nouă încercare a lui Putin de a cuceri Ucraina
-
Victor Ponta, deputat PSD, şi-a anunţat candidatura pentru alegerile prezidenţiale
"Este partea cea mai afectată de rafale de vânt şi de hulă a Oceanului Indian", confirmă oceanograful Erik van Sebille, adăugând că navele înfruntă frecvent valuri cu o înălţime de 10-15 metri pe timp de furtună.
Grupul american Soufan, specializat în informaţii şi securitate geostrategică, evocă, referindu-se la operatiunile de cautare, "un ac în derivă într-o claie de fân haotică şi care nu încetează să isi schimbe felul în care arată".
În opinia geologului Robin Beaman, câteva fragmente reperate în ultimele zile prin stalit sau avion ar putea fi recuperate relativ uşor la suprafaţă de către "armada" de nave civile şi militare trimise în zonă.
Probabilitatea ca ele să aparţină avionului este foarte importantă. "Dacă avionul s-ar fi prăbuşit în orice alt ocean, aş fi mult mai pesimist cu privire la faptul că fragmentele reperate ar putea să aparţină avionului", notează Erik van Sebille. "Însă această zonă oceanică este aproape neatinsă", iar curenţii orientaţi către nord sunt puţin susceptibili să aducă altceva decât blocuri de gheaţă, adaugă acesta.
Falii şi creste
Dificile în orice circumstanţe, operaţiunile submarine menite să detecteze şi să "pescuiască" cutiile negre sunt mai delicate, în schimb, în acest perimetru traversat de dorsala sud-est indiană care desparte placa australiană, la nord, de placa antarctică, la sud.
Această dorsală este un lanţ "extrem de activ" de vulcani care urcă în medie până la 3.000 de metri.
Fundul oceanului este "accidentat, format din falii, mici prăpăstii şi creste, (este) o parte a lumii nivelată de puţine sedimente, din cauză că este prea tânără" la nivel geologic", subliniază Robin Beaman.
O cursă contracronometru a fost lansată în încercarea de a capta semnale emise de baliza cutiilor negre ale avionului care asigura zborul MH370, care mai are de emis, teoretic, doar aproximativ zece zile.
Marina americană a trimis un detector de cutii negre în regiune, un dispozitiv cu o greutate de 35 de kilograme, ataşat de un cablu, remorcat de o navă. Hidrofoanele pe care le conţine pot detecta semnale emise de cutii negre până la 6.000 de metri adâncime.
Însă baliza are o rază limitată la 2-3 kilometri, iar reperarea ei în aceste condiţii pare mai degrabă o misiune imposibilă.
În cazul operaţiunilor de căutare în mare ale zborului AF447, care s-a prăbuşit în Oceanul Atlantic în 2009, semnalul emis de balize nu a putut fi receptat. Ulterior s-a stabilit că una nu funcţiona, iar cealaltă a fost smulsă la impact şi nu a mai fost găsită.
Toţi experţii intervievaţi de AFP apreciază că aceste operaţiuni ar putea să dureze foarte mult timp, "luni, poate chiar mai mult". Epava avionului care asigura o legătură Rio-Paris a fost găsită după 23 de luni, la o adâncime de 3.900 de metri.
Biroul francez pentru Anchete şi Analize (BEA) a anunţat că trei dintre experţii săi care cooperează cu autorităţile malaysiene le-au "împărtăşit experienţa pe care o au în organizarea căutării cu submarine", acumulate în cursul căutăriii epavei zborului AF447.
Citeşte şi:
Operaţiunile de căutare a avionului Malaysia Airlines au fost RELUATE. 122 de obiecte, detectate prin satelit - VIDEO, FOTO
Citeşte şi:
Operatorul de sateliţi Inmarsat a explicat CUM ESTE LOCALIZAT avionul Boeing 777 al Malaysia Airlines. Căutările aeriene şi maritime, SUSPENDATE din cauza vremii nefavorabile - VIDEO
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe www.zf.ro: Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Citește pe www.zf.ro: Se naşte un nou pol imobiliar în Bucureşti. Preţurile apartamentelor din această zonă au explodat cu 30% în doar doi ani VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
BREAKING | Cauza morții afaceristei Monalisa Liuba. A cerut 2 proceduri în același timp. I s-a făcut anestezie generală și apoi…
CANCAN.RO
Meteorologii Accuweather anunță temperaturi de -6 grade și NINSORI viscolite în București. Pe ce dată vine iarna
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe