Cutremur devastator în Tibet: Cel puţin 120 de morţi şi pagube însemnate în regiunea Everest

  • Un puternic cutremur cu magnitudinea 6,8 a lovit marţi dimineaţa regiunea Tibet, în zona de nord a munţilor Himalaya.
  • Seismul a provocat moartea a cel puţin 95 de persoane şi s-a resimţit în mai multe ţări vecine.
Urmărește
3131 afișări
Imaginea articolului Cutremur devastator în Tibet: Cel puţin 120 de morţi şi pagube însemnate în regiunea Everest

UPDATE 17:15 Numărul morţilor după cutremurul din Tibet a depăşit 120

Cutremurul cu magnitudinea 6,8, care a zguduit, marţi, poalele nordice ale Himalayei, în apropiere de unul dintre cele mai sfinte oraşe din Tibet, a dus la decesul cel puţin 126 de persoane.
 
Impactul a fost resimţit în regiunea Shigatse din Tibet, unde locuiesc 800.000 de oameni. Regiunea este administrată din oraşul Shigatse, sediul tradiţional al lui Panchen Lama, una dintre cele mai importante figuri ale budismului tibetan.
 
Multe case din oraşul Shigatse au fost distruse, se arată într-un material video difuzat de serviciul de pompieri şi salvare din Tibet.
 
Epicentrul a fost la aproximativ 80 km nord de Muntele Everest, cel mai înalt munte din lume şi o destinaţie populară pentru alpinişti şi excursionişti.

UPDATE 10:40 Numărul morţilor după cutremurul din Tibet se apropie de 100

Cutremurul cu magnitudinea 6,8, care a zguduit marţi poalele nordice ale Himalayei, în apropiere de unul dintre cele mai sfinte oraşe din Tibet, a dus la decesul cel puţin 95 de persoane. Clădiri din Nepal, Bhutan şi India vecine au fist zguduite de seism.

De asemenea, 130 au fost rănite în partea tibetană, a raportat televiziunea de stat din China la şase ore după cutremur.

UPDATE: Autorităţile chineze au actualizat bilanţul la cel puţin 53 de morţi şi 62 de răniţi.

Potrivit presei de stat din China, seismul a provocat distrugeri semnificative, peste 1.000 de case fiind avariate în zona oraşului sfânt Shigatse, potrivit BBC.

Regiunea afectată, aflată la poalele muntelui Everest, se confruntă cu temperaturi sub zero grade, iar furnizarea energiei electrice şi a apei a fost întreruptă.

Forţele aeriene chineze au lansat operaţiuni de salvare cu drone în zona afectată, iar preşedintele Xi Jinping a cerut mobilizarea tuturor resurselor disponibile pentru salvarea supravieţuitorilor şi ajutorarea persoanelor rămase fără adăpost.

Specialiştii de la China Earthquake Networks Center estimează că ar putea urma replici de magnitudine 5, dar consideră că probabilitatea unui cutremur mai puternic este redusă.

ŞTIREA INIŢIALĂ: Seismul s-a produs la ora locală 9:05 în regiunea Tingri, cunoscută ca poarta de acces spre Everest, la o adâncime de doar 10 kilometri, potrivit Reuters.

Zona afectată, cu o populaţie de 800.000 de locuitori, se află în regiunea Shigatse, un important centru al budismului tibetan şi reşedinţa tradiţională a lui Panchen Lama. Locuitorii din satele din Tingri au raportat mişcări puternice ale solului, urmate de mai multe replici cu magnitudini de până la 4,4. În oraşul Lhatse, imaginile difuzate pe reţelele sociale arată faţade prăbuşite ale magazinelor şi moloz împrăştiat pe străzi.

Impactul cutremurului s-a extins dincolo de graniţele Tibetului. În Kathmandu, capitala Nepalului, aflată la 400 de kilometri distanţă, locuitorii au ieşit în grabă din case. Şeful districtului Solukhumbu din Nepal, Anoj Raj Ghimire, a declarat că autorităţile au mobilizat poliţia şi forţele de securitate pentru evaluarea pagubelor. Undele seismice au fost simţite şi în Thimphu, capitala Bhutanului, precum şi în statul indian Bihar.

Regiunea este cunoscută pentru activitatea seismică intensă, cauzată de coliziunea dintre plăcile tectonice indiană şi eurasiatică. În 2015, Nepal a fost lovit de un cutremur devastator cu magnitudinea 7,8, care a provocat moartea a aproximativ 9.000 de persoane, iar în 2008, provincia chineză Sichuan a înregistrat aproape 70.000 de victime în urma unui seism major.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici