Cutremurul a avut loc duminică la ora 22.08 (18.08, ora României), la adâncimea de doar 25 de kilometri, anunţă Institutul american de geofizică (USGS).
Epicentrul seismului a fost în 130 de kilometri vest-nord-vest de zona indoneziană Kota Ternate, la 180 de kilometri de Tondano (Insula Sulawesi) şi la 185 de kilometri de Manado (Sulawesi).
În urma seismului, autorităţile indoneziene au emis o alertă locală privind riscul producerii unor valuri tsunami.
„Alerta timpurie de tsunami s-a încheiat”, a anunţat Agenţia Meteorologică, Geofizică şi Climatologică (BMKG) din Indonezia, în cursul nopţii de duminică spre luni.
Strong earthquake hits Indonesia’s Maluku Islands
Tsunami warning was issued after earthquake struck in the Molucca Sea causing panic in the city of Ternate.#earthquakes#Indonesia pic.twitter.com/n3jNWtf7DF
— CMN (@CMNNow) July 7, 2019
Seismul a zguduit clădiri, alarmându-i pe locuitorii unor oraşe, iar autorităţile au cerut oamenilor să se refugieze în zone mai înalte, relatează agenţia Reuters.
„Cutremurul a fost simţit destul de puternic şi cu o intensitate care a durat destul de mult”, a declarat Yusuf Latif, un purtător de cuvânt al agenţiei indoneziene de căutare şi salvare.
„Nu există informaţii despre daune sau victime în Ternate”, a adăugat oficialul, referindu-se la oraşul major aflat cel mai apropiat de epicentrul seismului.
Totuşi, potrivit presei locale, unele spitale din Ternate, oraş aflat la aproximativ 130 de kilometri de epicentru, au suferit pagube uşoare şi a fost nevoie să fie evacuaţi pacienţii.
Cutremurul s-a simţit puternic şi în zona staţiunii turistice Manado, potrivit locuitorilor, însă nu s-au înregistrat daune.
#Indonesia: 7.0 quake’s epicenter lies 180km southeast of #Manado, a city with a population of 450,000, and 129km west of #Ternate, home to 200,000 https://t.co/q9MawzehD6 pic.twitter.com/HEaKyJmRGJ
— RT (@RT_com) July 7, 2019