- Home
- Externe
- KATHMANDU, (25.04.2015, 17:47)
- Ioana Bojan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video CUTREMUR PUTERNIC în Nepal: Peste 2.000 de persoane au murit. Alpinistul Alex Găvan: "În acest moment, îngerii păzitori sunt elicopterele". ANUNŢUL MAE cu privire la românii din Nepal - LIVE TEXT şi VIDEO
Un cutremur puternic cu magnitudinea de 7,9 s-a înregistrat sâmbătă în apropiere de Kathmandu, capitala Nepalului, provocând victime şi pagube importante. Seismul a provocat moartea a cel puţin 2.000 de persoane.
Urmărește
16958 afișări
UPDATE Peste 2.000 de persoane au murit
Poliţia nepaleză a anunţat că bilanţul seismului de sâmbătă a ajuns la 2.152 de morţi şi 5.463 de răniţi, relatează Reuters în pagina electronică. Cel puţin 700 de persoane au murit numai în capitală, Kathmandu, un oraş cu aproximativ un milion de locuitori, unde numeroase case sunt vechi, fragile şi înghesuite.
UPDATE Cel puţin 1.457 de persoane au murit
ULTIMELE ȘTIRI
-
Rusia înarmează trupele nord-coreene cu arme de infanterie la frontiera cu Ucraina
-
Deputat PSD: Propunem zero impozit pe venit pentru tinerii sub 26 de ani
-
Alegeri SUA 2024. Ce plan au democraţii dacă Donald Trump îşi va declara prematur victoria
-
Noi percheziţii în R. Moldova: Gruparea „ŞOR” oferă oamenilor bani pentru a-l vota pe Stoianoglo
Cutremurul a provocat moartea a cel puţin 1.457 de persoane, relatează ABC News în pagina electronică.
De asemenea, alte 1.055 de persoane au fost rănite, a anunţat ministrul nepalez de Finanţe, Ram Sharan Mahat, care a citat armata.
UPDATE MAE: Cei 10 cetăţeni români identificaţi în Nepal, printre care patru alpinişti, sunt bine
Ministerul de Externe a informat, sâmbătă seara, că toţi cei 10 cetăţeni români, şase turişti şi patru alpinişti, identificaţi în Nepal, unde s-a produs un seism cu magnitudinea 7,9, "sunt bine".
Vicepreşedintele Federaţiei Române de Alpinism şi Escaladă a informat că doi alpinişti români, aflaţi pe versant în momentul producerii avalanşei provocate de cutremur, "sunt bine şi în prezent se află în tabăra numărul 1 din Nepal", potrivit unui comunicat MAE cu informaţii actualizate la ora 21.00, ora României, în legătură cu situaţia cetăţenilor români din Nepal.
Familiile celor doi au fost informate de acest lucru de liderul grupului de expediţie, mai anunţă MAE, precizând că cei doi alpinişti fac parte din grupul de patru care s-a aflat pe versant în momentul producerii avalanşei. Până acum, nu se reuşise stabilirea unui contact cu ei, în timp ce despre ceilalţi doi se ştia din cursul zilei că sunt în siguranţă.
MAE informează că, până în prezent, au fost identificaţi în Nepal 10 cetăţeni români, şase turişti şi cei patru alpinişti menţionaţi, şi că toţi "sunt bine".
Cei patru alpinişti români aflaţi într-o expediţie pe muntele Everest, în timul producerii unei avalanşe, sunt Alex Găvan, Teofil Vlad, Justin Ionescu şi Zsolt Torok.
Alex Găvan este de părere că singurii îngeri păzitori sunt, în aceste momente, elicopterele. El a precizat că acum este "un timp al acţiunii".
"Există un timp pentru a acţiona şi un timp pentru a vorbi. De această dată suntem în prima situaţie. Orice declaraţie făcută în această situaţie nu poate nici să îi aducă înapoi pe cei care au murit şi nici să îi ajute pe toţi cei care sunt acum într-o situaţie de urgenţă. În acest moment, îngerii păzitori sunt elicopterele, care sunt aşteptate mâine la prima oră, daca vremea permite, precum şi toţi cei care vor avea grijă de cei răniţi în această noapte. Orice alte cuvinte ar însemna pentru mine o lipsă de respect faţă de marea amărăciune şi marea durere pe care le trăiesc oamenii. Acesta este un timp al acţiunii", este ultimul mesaj transmis de Alex Găvan, prin intermediul echipei sale de comunicare.
Pe parcursul zilei de sâmbătă, Găvan a reuşit să scrie pe Twitter că a fost o "avalanşă uriaşă" şi că multe persoane se aflau pe munte. "Tabăra de bază de pe Everest cutremur uriaş, apoi avalanşă de pe Pumori", a scris alpinistul român. "Alergând pentru viaţă din cortul meu. Nevătămat. Multe persoane se află pe munte", a adăugat Găvan.
El a revenit ulterior cu un nou mesaj pe Twitter, în care face apel să fie trimise elicoptere pentru transportarea răniţilor de pe Everest.
"Am ajutat la căutarea şi salvarea victimelor dintr-o vastă zonă devastată. Mulţi morţi. Mult mai mulţi răniţi. Mulţi vor muri" dacă nu sunt transportaţi cu elicopterele de urgenţă, a avertizat Găvan.
Alex Găvan s-a aflat, sâmbătă dimineaţă, în momentul producerii avalanşei din Everest, în Tabăra de Bază de pe Everest. Aceasta este comună pentru Lhotse şi Everest. El a reuşit să se salveze, iar acum contribuie la operaţiunile de salvare a răniţilor.
"Sunt în Tabăra de Bază Avansată. Am simţit cutremurul. Sunt bine. Aici e ok. S-a format însă o mare crevasă spre North Col. Chinezii vor coborî câteva zile de pe munte. Eu voi coborî mâine în Tabăra de Bază", a anunţat Teofil Vlad, potrivit unui mesaj postat pe contul de Facebook al Everest 2015 Expedition.
UPDATE Cel puţin 1.341 de morţi
Bilanţul anterior era de peste 1.220 de morţi, dintre care 1.170 în Nepal şi 52 în ţările învecinate.
UPDATE Cel puţin 1.220 de morţi
Cutremurul a provocat moartea a cel puţin 1.170 de persoane numai în această ţară şi a altor 52 în ţările învecinate, relatează Reuters în pagina electronică.
Pe fondul temerilor privind un dezastru umanitar în ţara săracă cu 28 de milioane de locuitori, Guvernul copleşit de situaţie a făcut apel la ajutor străin. India a fost prima care a răspuns, trimiţând avioane militare cu echipament medical şi echipe de intervenţie.
Un oficial din poliţie a precizat că bilanţul a ajuns la 1.170 de morţi numai în Nepal, dintre care mai mult de jumătate în Valea Kathmandu. Alte 36 de persoane au murit în nordul Indiei, 12 în regiunea autonomă chineză Tibet şi patru în Bangladesh.
La rândul său, ministrul nepalez de Finanţe, Ram Sharan Mahat, a scris pe Twitter că, potrivit armatei nepaleze, 1.457 de persoane au murit în urma seismului, relatează Deutsche Welle în pagina electronică.
Potrivit Reuters, o echipă montană a armatei indiene a descoperit 18 cadavre pe Muntele Everest, unde o avalanşă declanşată de cutremur a acoperit tabăra de bază folosită de alpiniştii care vor să urce pe cel mai înalt vârf din lume. Peste 1.000 de alpinişti se aflau acolo pentru începutul sezonului de alpinism.
UPDATE MAE: Cei doi români aflaţi în zona afectată de cutremur în Nepal sunt în afara oricărui pericol
MAE a stabilit, prin intermediul familiilor, legătura cu cei doi români aflaţi în zona afectată de cutremur în Nepal şi care erau căutaţi, aceştia fiind în afara oricărui pericol, iar doi dintre cei patru alpinişti sunt în siguranţă,potrivit informaţiilor obţinute de Ambasada României din India.
Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, Ambasada României la New Delhi a contactat telefonic doi cetăţeni români care se află în Nepal pentru un circuit turistic şi care îşi anunţaseră prezenţa în regiune, situaţia acestora nefiind afectată de cutremur.
MAE mai precizează că, în cursul după-amiezii de sâmbătă, în continuarea demersurilor iniţiate de instituţie, au mai fost identificaţi în Nepal alţi doi cetăţeni români care sunt, de asemenea, în afara oricărui pericol.
Totodată, Ministerul de Externe a reuşit să stabilească, prin intermediul familiilor din România, legătura cu cei doi români aflaţi în zona afectată de cutremur şi care erau căutaţi încă de dimineaţă, aceştia fiind în afara oricărui pericol.
"Misiunea diplomatică din India are în continuare în atenţie situaţia unui grup de patru alpinişti români aflaţi într-o expediţie în regiune, urmărindu-se cu prioritate contactarea acestora şi stabilirea situaţiei lor după producerea cutremurului. Din informaţiile disponibile de la Ambasada României la New Delhi, doi dintre cei patru alpinişti sunt în siguranţă, acest lucru fiind confirmat şi de reprezentantul Federaţiei Române de Alpinism şi Escaladă, cu care structura specializată din MAE ţine legătura în permanenţă", se arată în comunicat, cu precizarea că aceste informaţii au fost actualizate la ora 18.00, ora României.
Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că, până la acest moment, misiunea diplomatică nu a primit nicio confirmare oficială referitoare la existenţa vreunui cetăţean român printre victime.
MAE face apel la cetăţenii români care au rude sau prieteni în zona afectată de cutremur să informeze asupra acestui lucru la numărul de telefon 0728.557.116 sau pe email la adresa comunicare.consulara@mae.ro
Atât Ambasada României la New Delhi, cât şi Consulatul Onorific al României din Nepal menţin legătura permanentă cu autorităţile locale şi monitorizeaza evoluţia situaţiei din regiunea afectată, fiind pregătite să acorde asistenţă consulară de specialitate.
UPDATE Cutremurul puternic produs sâmbătă în Nepal a provocat moartea a peste 870 de persoane şi pagube importante, a anunţat un purtător de cuvânt al poliţiei, citat de BBC News Online.
Cel mai grav seism înregistrat în Nepal în ultimii 81 de ani a cauzat prăbuşirea a numeroase clădiri şi a provocat, de asemenea, pagube şi victime în statele învecinate India şi Bangladesh, dar şi în Tibet şi pe Muntele Everest. Guvernul a decretat stare de urgenţă în zonele afectate.
Epicentrul seismului cu magnitudinea 7,9 a fost localizat la 80 de kilometri est de Pokhara, al doilea oraş ca mărime din Nepal. Hipocentrul seismului a fost localizat la o adâncime mică, de numai doi kilometri.
Un purtător de cuvânt al poliţiei a declarat pentru BBC că 876 de persoane au murit în urma cutremurului şi peste 1.700 au fost rănite. Cel puţin 524 de persoane au murit la Kathmandu, a precizat acesta.
Un oficial din Ministerul de Interne declara anterior pentru Reuters că bilanţul era de 758 de morţi în Nepal. Alte 34 de decese au fost raportate în nordul Indiei şi unul în Bangladesh.
"Sute de persoane ar putea fi moarte şi sunt informaţii despre pagube ample. Devastarea nu se limitează la anumite zone din Nepal. Aproape toată ţara a fost lovită", a afirmat Krishna Prasad Dhakal, adjunctul şefului misiunii de la ambasada Nepalului din New Delhi.
Cel puţin 12 persoane au fost ucise în urma seismului în nordul Indiei, dintre care şase în Uttar Pradesh, unde s-a prăbuşit o casă, şi alte şase în Bihar, potrivit autorităţilor guvernamentale.
Un turn din secolul al XIX-lea s-a prăbuşit la Kathmandu, presa locală relatând că cel puţin 50 de persoane au fost blocate sub dărâmături. Turnul Dharara, construit în 1832, era un obiectiv turistic deschis vizitatorilor de zece ani.
Televiziunile au prezentat imagini cu răniţi trataţi pe străzi, în afara spitalelor, şi mai multe cadavre acoperite cu pături.
Citeşte şi:
Tabăra de bază de pe Everest a fost grav avariată de avalanşă: 17 alpinişti au murit. Alex Găvan a anunţat că nu a fost rănit - VIDEO
Cutremurul cu magnitudinea de 7,9 produs sâmbătă în Nepal a provocat avalanşe pe Muntele Everest, numeroşi alpinişti fugind la adăpost. Alpinistul român Alex Găvan, care se află în zonă, a anunţat pe Twitter că nu a fost rănit.
"Tabăra de la baza Everestului cutremur uriaş apoi avalanşă de pe Pumori", a scris alpinistul român Alex Găvan pe Twitter. "Alergând pentru viaţă din cortul meu. Nevătămat. Multe multe persoane se află pe munte", a adăugat Găvan.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Statele Unite își întăresc prezența militară în Orientul Mijlociu. Pentagonul anunță că mai multe bombardiere și nave de război americane sunt pe drum
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Satul strămoșesc al Kamalei Harris urmărește cu mândrie alegerile SUA. Cum o numesc localnicii pe candidată
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe