Cutremurele de 5,6 şi 6,0 grade produse în Italia au avut peste 350 de replici

Cutremurele de 5,6 şi 6,0 grade produse miercuri seară în centrul Italiei au avut cel puţin 350 de replici cu magnitudini cuprinse între 2,0 şi 4,4 grade, anunţă Institutul italian de Geofizică şi Vulcanologie (INGV), citat de site-ul cotidianului Corriere della Sera.

Urmărește
1865 afișări
Imaginea articolului Cutremurele de 5,6 şi 6,0 grade produse în Italia au avut peste 350 de replici

Cutremurele de 5,6 şi 6,0 grade produse în Italia au avut peste 350 de replici

Cea mai puternică replică telurică a fost de 4,4 grade pe scara Richter şi s-a produs joi la ora 10.21 în zona Castelsantangelo sul Nera, la adâncimea de nouă kilometri.

Zece persoane au fost rănite grav în urma cutremurelor, iar circa 4.000 au rămas fără locuinţe. Sute de clădiri s-au prăbuşit, iar alte mii au suferit daune structurale, pagubele fiind estimate la zeci de milioane de euro. Premierul Matteo Renzi a vizitat zonele calamitate şi a deblocat fonduri de asistenţă în valoare de 40 de milioane de euro.

Două cutremure - de 5,6, respectiv 6,0 grade pe scara Richter - au avut loc miercuri seară în centrul Italiei. Primul cutremur, de 5,6 grade, s-a produs la ora 19.10 (20.10, ora României), în zona localităţii Visso (provincia Macerata, regiunea Marche), la adâncimea de doar 10 kilometri, a anunţat Institutul american de Geofizică (USGS). Conform Institutului italian de geofizică şi vulcanologie, seismul a avut magnitudinea de 5,4 grade, epicentrul fiind în zona Visso / Val Nerina. Cutremurul a fost simţit puternic în oraşele Ascolano, Ancona, Fabriano, Pesaro, dar şi în Roma, Venezia şi Florenţa, relatează publicaţia Il Fatto Quotidiano. Cutremurul iniţial a fost urmat de replici cu magnitudini de 3,0 şi 3,4 grade.

Ulterior, la ora 21.18 (22.18, ora României), s-a produs un seism de 6,0 grade, care foarte probabil nu a fost o replică, ci o mişcare telurică separată.

Al doilea cutremur, de 6,0 grade, s-a simţit în centrul şi nordul Italiei, dar şi în Austria, potrivit Institutului de seismologie de la Viena.

Printre localităţile afectate se numără Macerata, L'Aquila, Camerino, Assisi, Bastia Umbra, Terni, Rieti, Ascoli Piceno, Perugia, Teramo, Castelli, San Sepolcro, Ussita, Visso şi Norcia.

Situaţia cea mai gravă este în localitatea Castelsantangelo sul Nera. Un segment al Autostrăzii Salaria a fost închis din cauza riscului de prăbuşire. Situaţia este dezastruoasă şi în localitatea Ussita (regiunea Marche). "A fost un cutremur extrem de puternic, apocaliptic, lumea ţipa pe străzi, nu avem curent electric", a declarat, potrivit Il Messaggero, primarul Marco Rinaldi după producerea celui de-al doilea seism.

În orăşelul Visso s-au prăbuşit mai multe clădiri, iar două persoane au fost rănite, inclusiv una după desprinderea unei părţi a tavanului locuinţei, scrie ziarul La Repubblica. De asemenea, o parte a unei biserici s-a prăbuşit în localitatea Norcia. Unele clădiri s-au prăbuşit şi în satele Ussita şi Preci, precum şi în localitatea Amatrice, afectată şi de cutremurul din 24 august, soldat cu 298 de morţi şi mii de răniţi.

Mii de persoane au ieşit pe străzi la Roma din cauza seismelor, semnalându-se scene de panică în cartierele Trastevere, Marconi, Centocelle, Testaccio, Prati şi Salario. Sute de persoane aflate în stare de şoc au sunat la serviciile de urgenţă. Palatul Farnesina, sediul Ministerului italian de Externe, şi Palatul regiunii Lazio, aflate în centrul capitalei Italiei, au fost evacuate din raţiuni de precauţie.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici