- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cutremurul din Spania, cel mai puternic din ultimii 55 de ani: Cel puţin opt morţi şi 10.000 de persoane evacuate - VIDEO, FOTO
Cutremurul cu magnitudinea de 5,1, produs miercuri în sud-estul Spaniei, a provocat moartea a cel puţin opt persoane, generând panică în oraşul Lorca, unde numeroase clădiri s-au prăbuşit, iar locuitorii au ieşit cu miile pe străzi.
Cutremurul din Spania, cel mai puternic din ultimii 55 de ani: Cel puţin opt morţi şi 10.000 de persoane evacuate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Aproximativ 167 de răniţi, dintre care trei sunt în stare gravă, au fost spitalizaţi după cutremur, cel mai important seism înregistrat în Spania din 1956, potrivit unor surse medicale.
Cel puţin 400 de persoane au fost evacuate din două spitale la bordul unor ambulanţe, potrivit guvernului regional, care a menţionat cel puţin opt morţi.
Cutremurul cu magnitudinea de 5,1, resimţit până la Madrid, la circa 350 de kilometri nord-vest, a fost înregistrat la ora 18.47 (19.47 ora României) şi a avut epicentrul situat în reigunea Lorca. Acesta a fost precedat de un prim seism la ora 17.05 (18.05 ora României), cu magnitudinea de 4,4.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
O unitate militară de intervenţie, formată din 225 de persoane, a fost trimisă la faţa locului, împreună cu 400 de membri ai echipelor de salvare, a declarat Ministerul de Interne. Crucea Roşie a instalat trei spitale de campanie.
La începutul serii, grupuri mici de supravieţuitori, înfăşuraţi în pături, s-au format în apropierea ruinelor. Zeci de persoane şi-au petrecut noapte chiar şi pe un teren de baschet, înfăşurate în pături.
În centrul oraşului, unele clădiri erau pe punctul de a se prăbuşi, în timp ce echipele de salvare continuau să evacueze locuitorii.
"Oamenii sunt în stradă. Instalăm spaţii unde aceştia să îşi poată petrece noaptea. Am cerut centrelor comerciale să furnizeze apă, alimente şi pături", a declarat primarul din Lorca, Francisco Jodar, pentru site-ul cotidianului El Pais.
În total, 10.000 de persoane, potrivit autorităţilor locale, au fost evacuate din acest oraş cu 92.700 de locuitori, situat la 70 de kilometri sud-vest de Murcia, unde serviciile publice se organizează pentru a distribui hrană.
Pe străzile pline de dărâmături, cu faţadele clădirilor distruse, pietrele cădeau în continuare de pe ziduri, maşinile erau acoperite de tone de moloz, iar un clopot imens a căzut dintr-o clopotniţă.
Puţin mai târziu o clopotniţă s-a prăbuşit, iar imaginea a fost surprinsă în direct de camerele de televiziune, amplificând panica.
Ministerul de Interne a menţionat pagube materiale importante. "Sunt pagube peste tot în oraş", a declarat primarul din Lorca.
Virtudes, medic în oraş, a mărturisit pentru cotidianul El Pais că este "moartă de frică". "Este ca într-un film", "aşteptăm replici".
"Ne-a fost foarte frică. Voi petrece noaptea pe aici, nu ştiu exact unde", povesteşte un bătrân strângându-şi pătura pe el, pe fondul sunetului de sirene ale ambulanţelor.
Directorul serviciilor de seismologie spaniole, Emilio Carreni, a explicat că regiunea Murcia, de la Marea Mediterană, este "una dintre regiunile peninsulei unde riscul seismic este cel mai ridicat".
"Este normal să se atingă astfel de magnitudini, dar nu suntem obşnuiţi cu magnitudini puternice în această regiune", a adăugat Carreno.
Pe stradă, un corp zăcea înfăşurat într-o pătură, fără să se poată vedea dacă persoana este moartă sau rănită.
Nou-născuţii au fost evacuaţi de la maternitatea spitalului Rafael Mendez, autorităţile temându-se că structura clădirii ar putea fi afectată, potrivit El Pais.
"Scara era total deschisă. Acoperişul clădirii din faţă a căzut, la fel şi cel al centrului medical. Maşinile au fost făcute bucăţi", afirmă Rosario, care este însărcinată şi a ieşit imediat în stradă.
Maria del Mar, îngrijitoare, a dat asigurări că poliţiştii sunt "foarte nervoşi". "Ne-au cerut să îi ajutăm să aibă grijă de răniţi pentru că traficul este paralizat", a adăugat ea pentru El Pais.
Cutremurul, resimţit în tot sudul Spaniei, este cel mai puternic înregistrat în această ţară din aprilie 1956, când au murit 12 persoane şi alte peste 70 au fost rănite în mai multe oraşe din regiunea Granada, în Andalusia.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO