- Home
- Externe
- ERCIS, TURCIA, (24.10.2011, 12:32)
- Valentin Vidu ,
Cutremurul din Turcia: Echipele de salvare caută în continuare supravieţuitori
Echipele de intervenţie turce continuau, luni, operaţiunile de căutare a supravieţuitorilor în urma cutremurului de duminică din estul Turciei, soldat cu cel puţin 217 morţi şi peste 1.000 de răniţi.
Urmărește
1578 afișări
Cutremurul din Turcia: Echipele de salvare caută în continuare supravieţuitori (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Un număr de 100 de persoane au murit în oraşul Van, capitala provinciei cu acelaşi nume, iar ale 117 în districtul Ercis, zona cel mai grav afectată, a declarat ministrul de Interne Idris Naim Sahin. În acelaşi bilanţ, el a mai anunţat că se înregistrau 1.090 de răniţi.
Cutremurul, cu o magnitudine de 7,2, este cel mai puternic care a avut loc în ultima perioadă în Turcia, pe teritoriul căreia se află mai multe falii seismice active.
Zeci de imobile s-au prăbuşit la Ercis, un oraş cu aproape 100.000 de locuitori, pagubele produse fiind masive, potrivit unui fotoreporter AFP.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gigi Becali: Oamenii lui Călin Georgescu mi-au cerut 350.000 de dolari ca să aducă echipa lui Trump în România
-
Războiul din Ucraina, ziua 1077. Declaraţia care îl va înfuria pe Putin. Volodimir Zelenski vrea ca Ucraina să primească arme nucleare / Şeful Comandamentului Operaţional de Sud al Ucrainei demisionează / Scholz critică planul de ajutor al lui Trump / Rusia propune relaxarea regulilor de recrutare / Ucraina asigură întoarcerea în siguranţă a 12 copii din teritoriile ocupate de Rusia
-
Simona Halep şi-a anunţat retragerea din tenis, după ce a pierdut în primul tur la Transylvania Open: „Corpul meu nu mai duce. Nu vreau să plâng, am fost numărul unu mondial”
Numeroşi locuitori au plecat din oraş, care a rămas fără electricitate.
Echipele de intervenţie acţionează în continuare în oraşele Van şi Ercis, cele mai apropiate de epicentru, în căutarea supravieţuitorilor prinşi sub dărâmături. Salvatorii au lucrat fără întrerupere şi în cursul nopţii, în condiţii de frig, la lumina torţelor sau a generatoarelor, în timp ce persoanele rămase fără adăpost încercau să se încălzească în jurul unor focuri în aer liber sau în corturi.
Semiluna Roşie turcă a instalat corturi în mai multe zone ale oraşului şi a distribuit ajutoare supravieţuitorilor.
Premierul turc Recep Tayyip Erdogan şi mai mulţi miniştri au vizitat oraşul Van în noaptea de duminică spre luni, pentru a evalua amploarea pagubelor.
Câteva sute de salvatori însoţiţi de câini, veniţi din diverse regiuni din ţară, continuau după aproape 20 de ore de la cutremur să caute supravieţuitori în regiunea sinistrată.
"Este cineva acolo", strigau oamenii, urcaţi pe grămezile de moloz. Poliţiştii încercau să îi ţină la distanţă pe curioşi, iar personalul ambulanţelor aştepta să intervină pentru a prelua eventuali supravieţuitori scoşi dintre dărâmături.
La Ercis, echipele de intervenţie au scos dintre ruine cel puţin patru persoane în viaţă, dar şi trupuri neînsufleţite.
În zona afectată de cutremur au fost mobilizaţi aproximativ 1.300 de salvatori din 38 de provincii, dar şi 145 de ambulanţe, şase batalioane ale armatei, şase elicoptere şi un avion de transport.
Cei 380.000 de locuitori din Van, o localitate cu un bogat patrimoniu istoric, situată pe malul unui lac înconjurat de munţi, au resimţit foarte puternic cutremurul, care a suscitat panică. Mai mulţi studenţi de la universitatea din oraş au fost daţi dispăruţi, potrivit presei locale.
"Este un cutremur puternic. Între 500 şi 1.000 de persoane este posibil să fi murit, dar aceasta este doar o estimare", a declarat Mustafa Erdik, directorul Institutului seismologic de la Kandilli, cu sediul la Istanbul.
Un cutremur cu o asemenea magnitudine prezintă un grad ridicat de risc în Turcia, unde multe clădiri nu respectă normele de construcţie. Seismologii consideră că această situaţie este una dintre cauzele unui bilanţ atât de grav, în contextul în care activitatea seismică din această zonă nu este un "mister".
"Turcia nu este o ţară pregătită pentru cutremure, în ceea ce priveşte calitatea construcţiilor. Se pare că nu am învăţat nimic după catastrofele precedente", a apreciat profesorul Tugrul Tankut de la Universitatea Tehnică din Orientul Mijlociu (Odtu) din Ankara.
Aproximativ 20.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în două cutremure violente care au avut loc în regiunile industrializate din nord-vestul Turciei, în august şi, respectiv, în septembrie 1999. De asemenea, 3.800 de persoane au murit într-un cutremur din 1976, la Caldiran, în provincia Van.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe www.zf.ro: Germania, Franţa, Polonia: 2024 a fost doar începutul unui val de distrugeri de locuri de muncă şi restructurări de personal care se va extinde în 2025
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Ţara care pariază tot pe opulenţă absurdă ca să atragă super-bogaţii şi miliardele lor. Au construit palate pentru vânătorii de lux şi acum aşteaptă să vadă cine muşcă momeala
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
PROSPORT.RO
Ce au găsit procurorii în casa soților Vladimir Ciorbă și Laura Vicol. Mascații au stat ore bune la inventariat
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe