Cutremurul major de care se temeau locuitorii Romei nu a avut loc

Locuitorii oraşului Roma au putut să respire uşuraţi miercuri dimineaţa, clădirile, ruinele celebre, şcolile şi casele nefiind distruse de niciun cutremur, anticipat pe Internet din cauza alinierii planetelor, comentează CNN.

Urmărește
38 afișări

În ultimele luni, zvonuri lansate pe Internet cu privire la un posibil cutremur care va distruge "Oraşul Etern" au provocat îngrijorare. Totul a început cu o interpretare eronată a unei teorii a lui Raffaele Bendandi, un seismolog care a murit în 1979, potrivit căreia acesta ar fi prezis un cutremur major în ziua de 11 mai 2011. După cutremurul devastator din Japonia, la 11 martie, aceste îngrijorări s-au transformat în anxietate. Iar alinierea planetelor înainte de răsărit, miercuri, a cauzat şi mai multă panică.

În unele zone ale capitalei italiene, aproape jumătate din magazine au fost închise "pentru inventar", potrivit afişelor scrise de mână. Deşi în ţară au avut loc mai multe cutremure de mică intensitate, nici unul nu a fost atât de important ca cel prevăzut. Totuşi, unii dintre dintre locuitori au părăsit oraşul. Potrivit poliţiei, traficul rutier a fost mai intens decât de obicei, la ieşirea din Roma.

Bendandi, un autodidact dintr-un sat din centrul Italiei, care s-a bucurat de oarecare recunoaştere în timpul vieţii, credea că alinierea planetelor ar putea schimba forţa gravitaţională, provocând cutremure. Dar Institutul Naţional de Geofizică şi Vulcanologie a subliniat că nu există motive de îngrijorare. "Forţa planetelor aliniate este irelevantă în comparaţie cu forţa plăcilor tectonice, ale căror mişcări provoacă cutremure", a declarat seismologul Lucia Margheriti. "Niciunul dintre marile cutremure din ultimul secol nu au fost produse de vreo aliniere a planetelor", a subliniat ea.

Institutul a organizat un eveniment, pentru a explica şi aborda îngrijorările, iar peste 1.000 de vizitatori erau înregistraţi la primele ore ale dimineţii. "Când avem conferinţe pentru informarea populaţiei despre măsuri de prevenţie în timpul cutremurelor, nu vine nimeni", a continuat Margheriti. "Publicul reacţionează la emoţii puternice, ca frica. Pentru noi, ziua de astăzi (miercuri) este o bună ocazie să ajungem la oameni care nu sunt interesaţi, în mod normal, de geologie", a subliniat ea.

Gianni Alemanno, primarul Romei, i-a asigurat, de asemenea, pe locuitorii capitalei că nu va avea loc niciun cutremur devastator. "Nu este o previziune ştiinţifică. Trebuie să rămânem calmi", a declarat el, miercuri dimineaţa, citat de Ansa. "Teoria lui Bendandi nu are nicio bază ştiinţifică", a declarat Marco Loppi, un geofizician care îşi câştigă traiul vânzând telefoane mobile. "În Italia se înregistrează zeci de cutremure minore în fiecare zi. Problema reală este că există foarte puţină informaţie ştiinţifică", a subliniat geofizicianul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici