Dalai Lama vizitează zonele sinistrate din Taiwan

Dalai Lama, liderul spiritual al tibetanilor, a sosit duminică în Taiwan, în cadrul unei vizite care suscită nemulţumirea Chinei, iar luni s-a deplasat în zonele sinistrate în urma taifunului Morakot, situate în sudul insulei.

Urmărește
26 afișări
Imaginea articolului Dalai Lama vizitează zonele sinistrate din Taiwan

Dalai Lama vizitează zonele sinistrate din Taiwan, în urma taifunului Morakot (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Dalai Lama vizitează zonele sinistrate din Taiwan

Dalai Lama se îndrepta în direcţia localităţii Hsiaolin, un sat unde cel puţin 424 de persoane au murit în urma torentelor de noroi provocate de taifunul Morakot, care a lovit insula la începutul lui august, soldându-se, în total, cu 571 de morţi.

"Eu sunt un (simplu) călugăr. Mi s-a cerut să spun rugăciuni pentru pace", a declarat duminică seara, la sosirea sa în Taiwan, liderul spiritual al tibetanilor.

"Nu este vorba despre politică. Este o problemă umanitară", a adăugat acesta.

Cea de a treia vizită a liderului religios în Taiwan urmează să se încheie vineri.

O conferinţă de presă, pe care urma să o ţină luni la Kaohsiung, în sudul insulei, a fost anulată.

După puţin timp de la sosirea acestuia, Guvernul chinez a avertizat că această vizită va avea "în mod necesar o influenţă negativă asupra relaţiilor dintre China continentală şi Taiwan".

Dalai Lama vizitează zonele sinistrate din Taiwan

Un purtător de cuvânt al Biroului pentru Afaceri taiwaneze din cadrul Consiliului de Stat (Guvernul), citat de agenţia China Nouă, a acuzat, de asemenea, Partidul Democratic Progresist din Taiwan (de opoziţie) că ar fi avut "gânduri ascunse" invitându-l pe liderul din Tibet.

Încă înainte de sosirea lui Dalai Lama pe insula separatistă, pe care China continuă să o considere provincia sa, Beijingul şi-a exprimat "cu fermitate" opoziţia faţă de această vizită.

Circa 30 de opozanţi au manifestat luni în faţa hotelului unde este cazat. "Dalai Lama nu este aici decât pentru un show politic", a declarat liderul manifestanţilor, care nu fac parte din etnia majoritară, han, de pe insulă.

Taiwanul s-a separat de facto de China comunistă de circa 60 de ani.

Relaţiile s-au ameliorat, însă, în mod simţitor, în urma sosirii la putere, în 2008, a preşedintelui Ma Ying-jeou, care este membru al Kuomintang (KMT), un partid naţionalist, care s-a angajat să reia relaţiile cu Beijingul, tensionate de predecesorul său, favorabil independenţei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici