Într-o conferinţă de presă, Merkel a prezentat planul prin care Germania intenţionează să ridice rând pe rând restricţiile impuse din cauza pandemiei după ce a obţinut ceea ce ea a numit „succes intermediar fragil” în lupta împotriva Covid-19.
Pe măsură ce tot mai multe ţări iau în considerare o relansare a economiei după mai multe săptămâni de blocaj, epidemiologii recomandă o strategie cu mai multe cicluri de „suprimare şi ridicare”, adică un regim de relaxare şi întărire a măsurilor de distanţare socială pentru a le regla.
La baza strategiei „suprimare şi ridicare” se află un număr cheie: Rt sau numărul de reproducere efectiv în timp real. Rt ne spune rata de transmitere reală a unui virus la un moment dat.
Acesta este conceptul pe care Merkel l-a explicat atât de bine în conferinţa sa de presă.
Ea a spus că Rt în Germania este în prezent în jur de 1, ceea ce înseamnă că, în medie, o persoană pozitivă pentru Covid-19 infectează o altă persoană. 1 este pragul critic: sub 1, epidemia se estompează treptat, în timp ce peste acest prag, va creşte exponenţial.
Apoi, Merkel a explicat ce ar însemna dacă Rt-ul Germaniei ar ajunge la 1.1.
„Dacă ajungem la punctul în care fiecare bolnav infectează 1,1 persoane, atunci până în octombrie vom atinge nivelul maxim de capacitate al sistemului nostru de sănătate, cu nivelul asumat al paturilor de terapie intensivă”, a spus ea.
Dacă Rt creşte în continuare şi ajunge la 1,2, „toată lumea infectează cu 20% mai mult”, adică „Din cinci persoane, una infectează două, iar restul câte una”. În acest ritm, sistemul de asistenţă medicală din Germania îşi va atinge limita în iulie. La o cotă de 1,3, sistemul de îngrijiri medicale va fi la maxim în iunie.
„Prin urmare, vedeţi cât de puţină libertate avem”, a conchis cancelarul german.
În prezent, Germania are peste 134.753 de cazuri confirmate, aproape de numărul îmbolnăvirilor din Italia, dar numărul deceselor este de 3.804, faţă de 21.645 câte are Italia.