„Vom ieşi din UE până la data de 31 octombrie. Avem toate mijloacele şi abilitatea de a face acest lucru”, a declarat Michael Gove, ministrul britanic responsabil de coordonarea unui Brexit fără acord.
„Această scrisoare a fost trimisă pentru că aşa ne-a cerut Parlamentul, însă Parlamentul nu poate schimba voinţa premierului, Parlamentul nu poate schimba politica Guvernului, sau determinarea”, a adăugat acesta.
Donald Tusk, preşedintele în funcţie al Consiliului European, a informat că Boris Johnson a trimis o scrisoare formală prin care solicită amânarea retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană. Ulterior, Boris Johnson a trimis încă două scrisori preşedintelui Consiliului European.
În cea de a doua scrisoare, acesta explica faptul că Guvernul lui se supune legii, iar în cea de a treia transmite că nu îşi doreşte, de fapt, o amânare pentru Brexit.
„Încă de când am ajuns premier am făcut clară poziţia Guvernului, că încă o amânare ar afecta interesele Marii Britanii şi pe cele ale partenerilor noştri europeni”, a scris Boris Johnson în cea de a treia scrisoare.
Camera Comunelor a aprobat sâmbătă un amendament introdus de parlamentarii Oliver Letwin (independent) şi Hilary Benn (laburist) care prevede ca decizia finală a Camerei Comunelor privind Acordul Brexit să fie luată abia după adoptarea legislaţiei definitive prevăzută de acest tratat. Adoptarea legislaţiei asociate Acordului Brexit va dura cel puţin câteva luni.
Foto: Hepta