„Aproape 10.000 de membri ai mişcării islamice” sunt aşteptaţi la Amman pentru a „denunţa violenţele şi a cere reforme”, a declarat Zaki Bani Rsheid, membru al comitetului executiv al Frontului Acţiunii Islamice (FAI), principalul partid de opoziţie.
Alte 19 partide şi grupări au făcut apel la manifestaţii alături de FAI, în capitală şi diferite guvernorate din regat, au afirmat FAI şi celelalte formaţiuni.
„Guvernul a obţinut un termen pentru executarea reformelor, dar ezită clar şi încearcă să câştige timp prin vorbe”, a adăugat Bani Rsheid.
Islamiştii şi-au limitat participarea la manifestaţiile din ultimele săptămâni, după ce au deschis un dialog cu Guvernul şi regele şi au obţinut asigurări privind reformele.
„În pofida unor promisiuni, nu am fost contactaţi pe tema dialogului pentru amendarea legii electorale, care constituie piatra de temelie a procesului de reforme”, a precizat Bani Rsheid.
FAI şi celelalte partide afirmă că manifestaţiile viitoare vizează de asemenea să-i denunţe pe cei care „atacă manifestanţii”, făcând referire la violenţele de vineri, care s-au soldat cu opt răniţi, când partizani ai regimului au atacat sute de tineri care cereau reforme.
Guvernul a denunţat aceste acte şi a anunţat demararea unei anchete.
În caz de „violenţe vineri, vom depune eforturi pentru căderea Guvernului, care va fi pierdut orice credibilitate”, a avertizat Bani Rsheid.
Manifestaţiile au început în Iordania în ianuarie, pentru a protesta faţă de traiul scump.
Ele au luat o nouă dimensiune după plecarea preşedintelui tunisian Zine El Abidine Ben Ali la 14 ianuarie, manifestanţii cerând de atunci reforme politice şi căderea Guvernului.
Regele l-a demis la 1 februarie pe premierul său, pentru a calma protestatarii, şi s-a angajat la reforme generale după discuţii cu islamiştii.