Darea în urmărire a lui Julian Assange pare să aibă "motivaţii politice", afirmă un avocat al său

Darea în urmărire a lui Julian Assange, fondatorul site-ului WikiLeaks, vizat de un mandat de arestare internaţional într-un presupus caz de viol în Suedia, "pare" să aibă "motivaţii politice", a declarat unul dintre avocaţii acestuia, Mark Stephens, duminică, la Londra.

Urmărește
18 afișări
Imaginea articolului Darea în urmărire a lui Julian Assange pare să aibă "motivaţii politice", afirmă un avocat al său

Darea în urmărire a lui Julian Assange pare să aibă "motivaţii politice", afirmă un avocat al său (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Stephens a declarat pentru postul de televiziune BBC că este "îngrijorat de motivaţiile politice care par să se afle în spatele" acestui caz.

El a repetat că clientul său a încercat, în mai multe rânduri, să îl "întâlnească pe procurorul" însărcinat cu acest dosar, dar fără rezultat.

Assange, un australian în vârstă de 39 de ani, este vizat de un mandat de arestare internaţional emis de Suedia, într-un caz de viol, în această ţară, dar a cărui dezvăluire coincide cu publicarea notelor diplomatice americane de către WikiLeaks, specializat în dezvăluirea de documente secrete. În prezent, el se află în Marea Britanie.

Întrebat dacă se teme că australianul ar putea fi extrădat în Statele Unite, odată ajuns pe mâna poliţiei suedeze, Stephens a răspuns "bineînţeles".

Pentru a susţine această afirmaţie, Stephens a relevat legăturile între Stockholm şi Washington, Suedia "utilizând resursele şi instalaţiile sale pentru zboruri" secrete ale Agenţiei Centrale americane de Informaţii (CIA), create după atentatele de la 11 septembrie 2001, pentru a transporta suspecţi de teroism şi a-i interoga în străinătate. El a făcut, de asemenea, referire la "declaraţii războinice venind din partea Statelor Unite" contra lui Assange.

Procurorul însărcinat cu dosarul în Suedia, Marianne Ny, a dat asigurări că este exclus ca Julian Assange să fie predat Statelor Unite, odată ajuns în această ţară nordică.

"Nu se poate întâmpla aşa ceva într-un caz ca acesta. Dacă cineva este arestat şi judecat de un tribunal suedez, nicio autoritate suedeză sau străină nu poate pur şi simplu veni să-l caute pe cel vizat", a declarat ea pentru postul suedez de televiziune TV4.

Procurorul suedez a respins, de asemenea, un apel din partea lui Mark Stephens, de a-l interoga pe fondatorul WikiLeaks la Londra.

"Eu nu am dreptul să fac acest lucru, în virtutea legii suedeze şi engleze", a spus ea.

Publicarea, de o săptămână, de către WikiLeaks, a unor telegrame diplomatice americane a provocat furia a numeroase ţări, în frunte cu Statele Unite.

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei americane, Robert Gibbs, a declarat, săptămâna aceasta, că WikiLeaks şi cei care distribuie informaţiile sale sunt "criminali", apreciind că informaţiile secrete publicate de site constituie "grave încălcări ale legii şi o ameninţare gravă pentru cei care fac şi ajută" politica externă americană.

Senatori americani republicani şi independenţi au anunţat, săptămâna aceasta, că au depus o propunere pentru un proiect de lege care să faciliteze recursurile juridice contra WikiLeaks şi Julian Assange, WikiLeaks "nefiind un site de informaţie", iar Assange nefiind "un jurnalist", potrivit senatorului american, John Ensign.

În paralel cu dezvăluirile stânjenitoare făcute de WikiLeaks, Suedia îl caută pe Assange pentru cazuri de "viol, agresiune sexuală şi coerciţie". Suedia a transmis mandatul internaţional de arestare contra lui Assange după ce l-a completat cu elementele solicitate de poliţia britanică, a anunţat vineri o purtătoare de cuvânt a Parchetului din Stockholm, Karin Rosander.

Arestarea lui Assange a fost făcută imposibilă, până în prezent, din cauza unui viciu de formă în redactarea mandatului iniţial de aestare suedez.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici