Date confidenţiale ale Suediei, informaţii clasificate ale forţelor armate şi poliţiei, ar fi putut fi expuse unor subcontractori de servicii IT din România

Agenţia Suedeză de Transport a ignorat avertizările Serviciului de Securitate, externalizând serviciile sale de IT companiei IBM, care la rândul său a subcontractat unor furnizori din Cehia şi România, putând periclita astfel siguranţa unor informaţii sensibile ale forţelor armate şi poliţiei.

Urmărește
4662 afișări
Imaginea articolului Date confidenţiale ale Suediei, informaţii clasificate ale forţelor armate şi poliţiei, ar fi putut fi expuse unor subcontractori de servicii IT din România

Date confidenţiale ale Suediei, informaţii clasificate ale forţelor armate şi poliţiei, ar fi putut fi expuse unor subcontractori de servicii IT din România

Premierul suedez, Stefan Lofven, a declarat că "Guvernul încearcă să protejeze informaţii sensibile şi să minimalizeze daunele produse de un acord de subcontractare în domeniul IT-ului ce ar putea să fi expus date clasificate unor puteri străine", informează Bloomberg.

"Administraţia suedeză va investiga un acord al Agenţiei Suedeze de Transport, după ce informaţii clasificate din registrele şi sistemele sale au fost manevrate ilegal", a declarat Lofven, în cadrul unei conferinţe de presă.

Totodată, Agenţia Suedeză de Tranport a încălcat regulamentul pentru a externaliza contractul.

"Guvernul plănuieşte de asemenea să consolideze regulamentul de externalizare", a adăugat premierul.

Lofven a catalogat evenimentul ca fiind unul grav şi a subliniat angajamentul Guvernului de a asigura suedezilor siguranţa că "datele lor personale şi alte informaţii sensibile sunt manevrate în mod corect".

Maria Agren, directorul general al agenţiei de transport, a fost deja înlocuită şi amendată de către procurori pentru neatenţia cu care a manevrat informaţii secrete. Preşedintele companiei a fost de asemenea demis.

Aceste măsuri ridică însă întrebări în privinţa rolului miniştrilor Infrastructurii, Ana Johansson, cel de Afaceri Interne, Anders Ygeman, şi al Apărării, Peer Hultqvist, şi cât de multe cunoşteau aceştia în privinţa acestor desfăşurări.

Lofven a afirmat că a fost informat în privinţa scurgerilor de informaţii în ianuarie, mult mai târziu decât o parte din miniştrii Guvernului său.

Potrivit presei locale, o serie de partide suedeze au anunţat că nu exclud posibilitatea de a solicita vot de încredere în cazul miniştrior asociaţi acestui scandal.

Comandantul suprem al forţelor armate suedeze a anunţat că deşi informaţii ale vehiculelor militare şi ale unor identităţi protejate ar fi putut fi expuse, în cazul detaliilor maşinilor riscul este unul ce poate fi "uşor de manevrat".

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici