- Home
- Externe
- MILANO/MADRID, (14.12.2012, 17:58)
- Anca Dumitrescu
Datoriile publice ale Italiei şi Spaniei au atins noi niveluri istorice
Datoriile publice ale Italiei şi Spaniei au atins noi recorduri istorice, dând noi motive de îngrijorare investitorilor privind capacitatea de a suporta nivelul ridicat al dobânzilor.
Urmărește
824 afișări
Datoriile publice ale Italiei şi Spaniei au atins noi niveluri istorice (Imagine: Shutterstock)
În Italia, datoria publică a depăşit în octombrie, pentru prima oară, pragul de 2.000 de miliarde de euro, fiind de circa 126% din PIB, potrivit unui document publicat vineri de Banca Italiei.
Datoria a atins 2.014,693 de miliarde de euro, faţă de 1.995,143 miliarde euro în septembrie, şi este una dintre cele mai ridicate din Uniunea Europeană. În octombrie 2011, datoria era de 1.916,402 miliarde euro.
Guvernul de tehnocraţi al premierului Mario Monti, venit la putere în noiembrie 2011, a pus în practică un plan drastic de austeritate destinat reducerii deficitului bugetar la 2,6% în acest an şi 1,8% în 2013.
ULTIMELE ȘTIRI
-
VIDEO. Protest AUR față de anularea alegerilor prezidențiale. Românii care mărșăluiesc pe străzile din București cer demisia lui Iohannis și reluarea turului 2
-
Popularitatea lui Emmanuel Macron în rândul francezilor, în cădere liberă. Cea mai mică rată de aprobare din ultimii şase ani
-
Polonia susţine cererea lui Trump ca ţările NATO să majoreze cheltuielile pentru apărare la 5% din PIB
-
Vicepreşedintele parlamentului slovac, în vizită la Moscova. Agenda discuţiilor
Italia a beneficiat în ultimele luni de o tendinţă de scădere a dobânzilor, în operaţiunile de refinanţare a datoriilor, dar acestea se menţin totuşi la un nivel ridicat în raport cu cele ale altor ţări din zona euro, ceea ce arată că încrederea investitorilor nu a fost restabilită în totalitate.
Pieţele aşteaptă în special rezultatul alegerilor parlamentare care au fost devansate în februarie, în loc de luna aprilie, după ce liderul PDL Silvio Berlusconi a retras sprijinul acordat Guvernului în Parlament, obligându-l pe Monti să demisioneze.
În Spania, datoria a atins la sfârşitul lunii septembrie un nou record istoric, de 77,4% din PIB, în creştere cu 10,7 puncte procentuale faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, evoluţia fiind atribuită de administraţia centrală celor 17 regiuni autonome, a anunţat Banca Spaniei.
Guvernul de la Madrid anticipează că datoria publică va atinge 85,3% din PIB la sfârşitul acestui an, comparativ cu 69,3% în 2011, fiind cu mult peste limita maximă admisă de legislaţia UE, de 60% din PIB.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Ana Dumbravă a câștigat al treilea titlu consecutiv de „Cea mai bună jucătoare de Counter-Strike din lume”
Citește pe www.zf.ro: Restructurarea este cuvântul de ordine în 2025, iar IT-iştii sunt primii pe listă. De la prosecco la birou şi salarii de mii de euro acum corporatiştii vor trebui să înfrunte realitatea tăierilor de salarii şi concedierilor VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum arată iadul, porivit unui bărbat care a murit timp de 3 minute. Ce a văzut: 'Extrem de...
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe