David Cameron a primit 200.000 de lire de la mama sa, probabil pentru a nu plăti impozitul pe succesiune

Premierul britanic a primit 200.000 de lire sterline cadou de la mama sa în 2011, aceasta putând fi o modalitate de a evita plata impozitului pe succesiune,a descoperit presa, după ce acesta şi-a publicat declaraţiile de impozit din ultimii şase ani, pentru a răspunde întrebărilor privind averea sa.

Urmărește
2542 afișări
Imaginea articolului David Cameron a primit 200.000 de lire de la mama sa, probabil pentru a nu plăti impozitul pe succesiune

Cameron a primit 200.000 de lire de la mama sa, probabil pentru a nu plăti impozitul pe succesiune (Imagine: AP/ Mediafax Foto)

După ce sâmbătă a spus că ar fi trebuit să "gestioneze mai bine" investigaţia din cadrul scandalului Dosarele Panama privind practicile fiscale ale familiei sale, premierul britanic, David Cameron, a publicat, duminică, un sumar al fişelor sale fiscale din ultimii şase ani, relatează Reuters online.

Duminică, presa a descoperit că David Cameron a primit 200.000 de lire sterline cadou de la mama sa în 2011, sugerând că acesta ar putea fi o modalitate de a evita plata impozitului pe succesiune.

O sursă din interiorul cabinetului lui Cameron a spus că această sugestie este neconformă cu realitatea, că acel cadou a fost declarat şi că este vorba despre o mamă care oferă ceva fiului ei, aşa cum fac mii de britanici anual.

David Cameron a recunoscut, joi, că a deţinut fonduri de tip offshore, precizând că le-a vândut în anul 2010. El a declarat că el şi soţia sa au deţinut fonduri în valoare de 30.000 de lire sterline (37.000 de euro) într-o investiţie offshore. Premierul britanic a făcut aceste dezvăluiri referindu-se la Blairmore Holdings, o companie din Panama înfiinţată de tatăl său, fiind ulterior, acuzat de ipocrizie.

Marţi seară, David Cameron oferea asigurări că nici el, nici familia lui nu obţin niciun fel de venituri din fonduri offshore, în contextul în care opoziţia a cerut iniţierea unei anchete după ce numele tatălui primului-ministru a fost menţionat în "Dosarele Panama". "Nu deţin acţiuni, nu sunt implicat în trusturi sau în fonduri offshore. Acest lucru trebuie să fie foarte clar", declara marţi David Cameron.

Reticenţa de care a dat dovadă iniţial Cameron, de a recunoaşte că a beneficiat de acel fond a generat reacţii negative, în contextul în care acesta duce o campanie politică pentru a-i convinge pe britanici să voteze pentru rămânerea în Uniunea Europeană, la referendumul care va avea loc pe data de 23 iunie.

Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist britanic (opoziţie), l-a acuzat pe Cameron că a indus publicul în eroare mai multe zile, înainte de a recunoaşte că a beneficiat de fondul offshore al tatălui său.

După ce fişele fiscale au fost publicate, Corbyn şi alţi politicieni au continuat să ceară dezvăluiri suplimentare.

Potrivit unor informaţii dezvăluite în Scandalul Panama, tatăl premierului David Cameron, Ian Cameron, decedat în 2010, ar fi apelat la investiţii de tip offshore pentru a evita achitarea unor contribuţii fiscale în Marea Britanie.

Peste 11 milioane de documente, care dovedesc acţiuni întreprinse de oameni bogaţi şi celebri, precum ascunderea averilor, spălarea de bani, evitarea sancţiunilor ori a taxelor, au fost făcute publice în urma unei scurgeri de documente interne ale firmei panameze de avocatură Mossack Fonseca.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici