David Cameron: Acordul privind un referendum deschide calea unei "decizii istorice" în Scoţia

Premierul britanic David Cameron efectuează luni o vizită la Edinburgh, cu scopul de a parafa un acord în vederea organizării unui referendum, în 2014, asupra problemei, pe care o consideră "istorică", a independenţei Scoţiei.

Urmărește
320 afișări
Imaginea articolului David Cameron: Acordul privind un referendum deschide calea unei "decizii istorice" în Scoţia

David Cameron (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cameron, care se opune acestei independenţe, urmează să îl întâlnească pe premierul naţionalist scoţian Alex Salmond, care cere ca acest scrutin să aibă loc peste doi ani, în toamnă.

"Cele două Guverne ale Scoţiei (Guvernul naţional de la Londra şi Guvernul regional de la Edinburgh) s-au reunit pentru a pune la punct un referendum care va fi legal, just şi hotărâtor", urmează să declare Cameron în cursul acestei vizite, potrivit unor declaraţii furnizate în avans de către serviciile sale.

"Acest lucru marchează începutul unui capitol important în istoria Scoţiei şi permite începerea unei dezbateri reale. Acest lucru deschide calea celei mai importante dintre probleme, şi anume (este necesară) o Scoţie separată sau un Regat Unit?", urmează să adauge liderul conservator.

"Eu voi pleda cu hotărâre în favoarea unui regat Unit", urmează să mai spună şeful Guvernului britanic, subliniind că "de-acum, scoţienilor le revine să ia o decizie istorică. Viitorul Scoţiei depinde de verdictul lor".

După luni de negocieri între cele două părţi, acordul aşteptat luni seara urmează să ofere Parlamentului scoţian puterea de a organiza consultarea.

Aceasta ar urma să aibă o singură întrebare, de tipul "sunteţi de acord cu independenţa?". Aceasta este cerinţa Guvernului britanic. Alex Salmond, liderul Partidului Naţional Scoţian (SNP), lua în calcul o întrebare indirectă, propunând o autonomie sporită, conştient că independenţa este departe să suscite o opinie unanimă în rândul scoţienilor.

Ultimul sondaj cu privire la această problemă, publicat la 8 octombrie, arăta că mai puţin de un sfert (28%) dintre cei 5,2 milioane de scoţieni doresc să părăsească tutela Regatului Unit.

Scoţia, unită din 1707 cu Anglia, se bucură de o autonomie sporită în urma unui referendum, în 1997. Parlamentul scoţian are competenţe în materie de educaţie, sănătate, mediu şi justiţie. Problemele referitoare la afacerile externe, energie, fiscalitate şi apărare sunt de competenţa Guvernului britanic.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici