Criticile au venit după ce premierul a declarat că va candida la alegerile din mai pentru un al doilea mandat, dar după aceea se va retrage. El a numit şi trei dintre colegii săi – ministrul de Interne Theresa May, ministrul de Finanţe George Osborne şi primarul Londrei Boris Johnson – ca posibili succesori la conducerea Partidului Conservator după retragerea lui.
După comentariile lui Cameron, Downing Street a insistat că premierul s-a concentrat pe necesitatea câştigării alegerilor din 7 mai.
Cameron a declarat că va candida pentru un al doilea mandat, dar a adăugat: „Mandatele sunt ca cerealele integrale: două sunt minunate dar trei ar putea fi prea multe”.
Întrebat într-un interviu acordat BBC News dacă va candida pentru un al treilea mandat dacă va rămâne premier după alegerile din mai, Cameron a declarat că se limitează la două mandate. „Simt că mai am de adus multe acestei funcţii, treaba este doar pe jumătate făcută, economia se învârteşte în cerc, deficitul este pe jumătate redus iar eu vreau să îmi termin treaba”, a adăugat el.
„În mod clar vine un moment în care privire proaspătă şi o conducere proaspătă vor fi bune, iar Partidul Conservator are persoane extraordinare care să preia conducerea: Theresa May, George Osbornes, Boris Johnsons. Avem o groază de talente aici. Sunt înconjurat de oameni foarte buni. Un al treilea mandat nu este ceva la care să mă gândesc”, a adăugat el.
„Conservatorii desconsideră publicul britanic”, a reacţionat însă preşedintele de campaniei al laburiştilor, Douglas Alexander. „Este o aroganţă tipică pentru David Cameron să presupună un al treilea mandat conservator în 2020 înainte ca publicului britanic să i se dea şansa de a-şi spune părerea la aceste alegeri. În Marea Britanie poporul britanic este cel care decide cine rămâne la putere, nu premierul”, a adăugat el.
„Este incredibil de arogant din partea lui David Cameron să-şi facă griji în legătură cu un al treilea mandat de premier cu câteva săptămâni înaintea alegerilor generale”, a declarat un purtător de cuvânt al liberal-democraţilor. „Ar trebui să se preocupe mai mult de cum poate justifica în faţa alegătorilor planurile periculoase ale conservatorilor de a reduce serviciile publice mai degrabă decât să agonizeze în legătură cu propria sa moştenire pe termen lung”.