David Cameron: Principalul obiectiv este menţinerea unităţii Marii Britanii, în contextul solicitărilor proindependenţă ale Scoţiei, Ţării Galilor şi Irlandei de Nord

Menţinerea unităţii Marii Britanii este un "interes naţional uriaş", a afirmat, în Camera Comunelor, premierul David Cameron, în contextul solicitărilor proindependenţă apărute după referendum în Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord.

Urmărește
2076 afișări
Imaginea articolului David Cameron: Principalul obiectiv este menţinerea unităţii Marii Britanii, în contextul solicitărilor proindependenţă ale Scoţiei, Ţării Galilor şi Irlandei de Nord

"Menţinerea unităţii Marii Britanii este un interes naţional uriaş", a declarat David Cameron în Parlament, conform site-ului agenţiei Reuters.

După ce majoritatea cetăţenilor britanici au votat în favoarea ieşirii ţării din Uniunea Europeană, lideri din Scoţia, Irlanda de Nord şi Ţara Galilor au cerut independenţa faţă de Marea Britanie şi rămânerea în Blocul comunitar.

Prim-ministrul David Cameron este prezent în Camera Comunelor, unde răspunde interpelărilor membrilor parlamentului britanic, informează BBC News online.

Premierul britanic a început sesiunea de interpelări prin a condamna atacul terorist "oribil" comis marţi seara în incinta aeroportului din Istanbul, în urma căruia au decedat cel puţin 41 de persoane, inclusiv 13 străini, iar alte 230 de persoane au fost rănite.

Cameron a declarat că Marea Britanie se află într-o "poziţie puternică" pentru a face faţă provocărilor cauzate de ieşirea din Uniunea Europeană, adăugând că Regatul Unit este "bine pregătit" pentru o perioadă de instabilitate economică.

"Trebuie să ne asigurăm că ne menţinem economia solidă pentru a putea face faţă (instabilităţii economice)," a continuat premierul.

Cameron a mai spus că doreşte relaţii comerciale cât mai strânse între Marea Britanie şi UE, lucru care poate fi discutat şi dezbătut în Parlament, cât şi în cadrul noului guvern.

Premierul David Cameron a făcut o serie de declaraţii pe tema discuţiilor de marţi din cadrul summit-ului UE de la Bruxelles.

Cameron a declarat că în discuţiile cu liderii UE a explicat faptul că libertatea de a circulaţie şi suveranitatea au fost două subiecte care au provocat "mari îngrijorări" în Marea Britanie.

Liderii europeni au subliniat că până la ieşirea efectivă din UE, Marea Britanie rămâne "un membru cu drepturi depline" al UE. Totodată, aceştia au spus foarte clar că "este imposibil să beneficiezi de drepturile statului de membru fără unele din costurile aferente acestui statut," iar noul premier va trebui să negcieze cu mare grijă acest aspect, a mai spus Cameron.

Premierul britanic a mai spus că nu au fost făcute "mari presiuni" pentru ca Marea Britanie să invoce articolul 50, adăugând că decizia în acest caz aparţine viitorului prim-ministru.

Ulterior, Cameron este aşteptat să prezinte rezultatele celui mai recent summit european, la care a participat pentru doar o zi, pentru că în a doua zi a summit-ului, liderii statelor europene s-au concentrat pe discuţiile privind viitorul UE după ieşirea Marii Britanii. Aceasta este pentru prima oară în 40 de ani când reprezentantul britanic este absent de la negocierile din cadrul UE.
 

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici