Prezent la Forumul Economic Mondial de la Davos, David Cameron s-a întâlnit cu miliardarul indian Lakshmi Mittal, cel care deţine cele mai importante companii din industria oţelului.
„Am mai spus-o, [Brexit] a fost o greşeală, nu un dezastru. Nu s-a dovedit a fi atât de rău precum ne-am aşteptat iniţial. Totuşi, va fi dificil„, a spus Cameron într-un dialog cu Mittal.
În 2016, David Cameron a convocat referendumul privind rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană, a făcut campanie împotriva Brexit şi şi-a dat demisia după anunţarea rezultatului.
Cu patru luni înainte de referendum, fostul premier a avertizat în privinţa impactului economic negativ pe care-l va avea părăsirea Blocului comunitar.
„Este o bombă economică, un adevărat şoc. Înseamnă presiune asupra lirei sterline, locuri de muncă pierdute, creşterea ratelor ipotecare, închiderea unor afaceri … oameni muncitori care îşi pierd mijloacele de trai. Votul pentru ieşirea din UE ar fi o opţiune de autodistrugere„, spunea Cameron la acea vreme.
La 15 decembrie 2017, liderii Uniunii Europene au acordat mandatul pentru următoarea fază a negocierilor privind Brexit cu Marea Britanie, pentru a pregăti discuţiile privind relaţiile viitoare, din punct de vedere comercial şi al securităţii. S-a ajuns la un acord privind factura de Brexit, chestiunea graniţei irlandeze şi drepturile cetăţenilor din UE.
Guvernul condus de către Theresa May a primit un termen de trei luni din partea Consiliului European pentru a obţine un acord cu privire la viziunea guvernului britanic asupra unei viitoare înţelegeri comerciale, apoi vor începe discuţiile substanţiale în privinţa relaţiei UE-Marea Britanie, din punct de vedere comercial şi al securităţii. Comisia Europeană vrea ca perioada de tranziţie post-Brexit să se încheie până la 31 decembrie 2020.