David Cameron vrea referendum privind apartenenţa Marii Britanii la UE, până în 2017

Premierul britanic David Cameron a promis că, în cazul în care va fi reales, va organiza un referendum privind apartenenţa Marii Britanii la Uniunea Europeană până în 2017, a declarat acesta miercuri într-un discurs foarte aşteptat privind viitorul relaţiilor dintre Londra şi UE, îndemnând la o recentrare a acestor relaţii "pe piaţa unică".

Urmărește
677 afișări
Imaginea articolului David Cameron vrea referendum privind apartenenţa Marii Britanii la UE, până în 2017

David Cameron vrea referendum privind apartenenţa Marii Britanii la UE, până în 2017 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Va fi un referendum pe o problemă clară: in/out" (înăuntru/afară) şi va avea loc în prima jumătate a legislaturii care va începe în 2015, a declarat şeful Guvernului britanic.

"După ce vom negocia un nou acord" privind relaţiile Marii Britanii cu UE, "vom oferi britanicilor un referendum cu o alegere simplă: rămânem în cadrul UE pe această nouă bază sau ieşim complet. Va fi un referendum pe tema apartenenţei sau nu la UE", a declarat Cameron în acest discurs-cheie despre Europa.

Această consultare va avea loc în prima jumătate a viitoarei legislaturi, care începe în 2015, a precizat el.

"A venit vremea ca britanicii să îşi spună cuvântul", a spus Cameron.

Noua relaţie a Marii Britanii cu UE "va fi o relaţie centrată pe piaţa unică", a adăugat el. În privinţa renegocierii relaţiilor, premierul britanic a apreciat că "nimic nu trebuie să fie exclus", fără să precizeze care sunt competenţele pe care le vrea înapoi.

"Dacă nu vom răspunde provocărilor, există pericolul ca Europa să eşueze şi ca britanicii să devieze către ieşire", a avertizat el.

"Nu doresc ca acest lucru să se întâmple, vreau ca Europa să fie un succes", a continuat Cameron, subliniind asupra "dezamăgirii actuale a opiniei publice" faţă de Bruxelles, care se află "la un apogeu" din mai multe motive.

"Eu nu sunt un izolaţionist", a asigurat liderul conservator. "Nu vreau decât un acord mai bun pentru Marea Britanie. Vreau un acord mai bun şi pentru Europa", a afirmat el.

Cameron şi-a avertizat ţara asupra unor eventuale consecinţe ale unei părăsiri a UE.

"Unii sugerează că am putea deveni ca Norvegia sau Elveţia, cu un acces la piaţa unică, rămânând în afara UE. Dar va fi acest lucru, oare, în interesul nostru", a întrebat el.

"Nu există nicio îndoială că suntem mai puternici în ochii (celor de la) Washington, Beijing sau New Delhi, deoarece suntem un actor puternic în cadrul Uniunii Europene", a subliniat el.

"Este important pentru capacitatea noastră să realizăm lucruri în lume. Este important în ochii Statelor Unite şi celorlalţi prieteni ai noştri din lume. De aceea, mulţi ne spun foarte clar că ei doresc ca Marea Britanie să rămână în Uniunea Europeană", a declarat premierul britanic.

"Dacă părăsim Uniunea Europeană, este o cale dus, fără întoarcere", a mai avertizat Cameron.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici