Prima pagină » Știri externe » David Davis respinge ideea că Marea Britanie va fi un „stat vasal” Uniunii Europene în perioada de tranziţie post-Brexit

David Davis respinge ideea că Marea Britanie va fi un „stat vasal” Uniunii Europene în perioada de tranziţie post-Brexit

Parlamentarul conservator Jacob Rees-Mogg i-a transmis ministrului britanic pentru Brexit, David Davis, că Marea Britanie va fi un "stat vasal" în perioada de tranziţie post-Brexit în cazul în care va accepta jurisdicţia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, scenariu negat de către membrul Guvernului, relatează site-ul The Guardian.
David Davis respinge ideea că Marea Britanie va fi un

În cadrul unei şedinţe a comisiei pentru Brexit din Camera Comunelor, Rees-Mogg l-a întrebat pe Davis: „Dacă la 30 martie 2019, Marea Britanie se va afla sub jurisdicţia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, va accepta noi reguli privind Piaţa Unică şi va contribui la bugetul european, atunci nu vom fi un stat vasal?„.

Ministrul britanic a replicat: „Dacă aşa ar sta lucrurile pentru totdeauna, răspunsul meu probabil ar fi da, dar răspunsul este nu, având în vedere perioada scurtă de timp. Puteţi să-i spuneţi cum vreţi acestei situaţii, dar nu suntem un stat vasal„.

Parlamentarul conservator a subliniat că „este greu să ne gândim la un alt precedent în lume în care o naţiune independentă a adoptat hotărârile unei instanţe străine superioare, fără a avea vreun judecător la acea instanţă„.

David Davis a precizat că sunt şanse mici ca UE să implementeze legi noi pe durata perioadei de tranziţie post-Brexit, dar poziţia sa a fost catalogată drept „slabă” de către Jacob Rees-Mogg, colegul său de partid.

Comisia Europeană vrea ca perioada de tranziţie post-Brexit – menită să atenueze ieşirea Marii Britanii din Blocul comunitar, în martie 2019, şi să ofere claritate şi siguranţă companiilor şi cetăţenilor – să se încheie până la 31 decembrie 2020.

Executivul UE consideră că „nu ar trebui să fie luate decizii preferenţiale în această perioadă„, iar Marea Britanie va continua să participe la Uniunea Vamală şi la Piaţa Unică. O altă directivă pe care Comisia Europeană vrea să o implementeze în acordul de tranziţie cu britanicii este că „se vor aplica toate instrumentele şi structurile de reglementare, bugetare, de supraveghere, de justiţie ale Uniunii, inclusiv competenţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene„.