De ce ar fi acceptat de fapt Phenianul discuţiile despre denuclearizare. Motivul pentru care Kim Jong-Un a anunţat surprinzătoarea încetare a testelor nucleare

Phenianul ar fi fost nevoit să accepte discuţiile privind posibila denuclearizare a Coreei de Nord după ce singurul poligon de teste atomice din această ţară, aflat la Punggye-ri, s-a prăbuşit parţial în urma testelor şi nu mai este utilizabil, informează presa, citând oameni de ştiinţă chinezi.

Urmărește
19335 afișări
Imaginea articolului De ce ar fi acceptat de fapt Phenianul discuţiile despre denuclearizare. Motivul pentru care Kim Jong-Un a anunţat surprinzătoarea încetare a testelor nucleare

De ce a acceptat de fapt Phenianul discuţiile despre denuclearizarea Coreei de Nord. Motivul pentru care Kim Jong-Un a anunţat surprinzătoarea încetare a testelor nucleare

Dovezi strânse din surse diferite de două echipe de oameni de ştiinţă chinezi indică faptul că poligonul subteran s-a prăbuşit în urma ultimului test nuclear efectuat anul trecut de Coreea de Nord, relatează publicaţia The Wall Street Journal, potrivit site-ul de ştiri Ynet.

Un om de ştiinţă a declarat pentru cotidianul The China Morning Post că prăbuşirea poligonului de teste, aflat sub Muntele Mantap din Coreea de Nord, l-a făcut pe liderul de la Phenian, Kim Jong-Un, să anunţe surprinzătoarea încetare a testelor nucleare.

Wen Lianxing, un geolog de la Universitatea de Ştiinţă şi Tehnologie a Chinei, a declarat că poligonul s-a prăbuşit în urma testului nuclear din data de 3 septembrie, atunci când a fost detonat cel mai puternic dispozitiv termonuclear testat până atunci în Coreea de Nord.

În urma experimentului au fost înregistrate mai multe cutremure în zonă, iar imaginile din satelit au indicat o serie de alunecări de teren.

Potrivit lui Lianxing, explozia nucleară a vaporizat rocile din jur, iar în urma acestui fenomen, în interiorul muntelui, a apărut un gol cu diametrul de până la 200 de metri, care ulterior s-a prăbuşit.

O a doua echipă de experţi, condusă de Liu Junqing de la Agenţia Seismologică Jilin din cadrul Administraţiei Seismologice din China, a ajuns la concluzii similare, adăugând că este posibil ca în urma prăbuşirii să fi putut apărea un "horn" prin care se scurg în atmosferă emisii radioactive.

Cele două echipe de oameni de ştiinţă au fost de acord că, în urma prăbuşirii poligonului, "China şi ţările vecine se confruntă cu un risc fără precedent de expunere la radiaţie radioactivă", iar o nouă explozie nucleară acolo ar cauza un "dezastru ecologic".

La aproximativ două săptămâni după testul din data de 3 septembrie, Phenianul a anunţat suspendarea testelor atomice subterane. În aceeaşi perioadă, informaţii neconfirmate indicau că aproximativ 200 de muncitori ar fi decedat în urma prăbuşirii unui tunel din cadrul poligonului.

În luna decembrie, un dezertor nord-coreean a declarat că liderul de la Phenian, Kim Jong-Un a ordonat executarea lui Park In Yang, şeful poligonului Punggye-ri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici