De ce e moartea lui Soleimani o lecţie pentru Kim Jong-un

Decizia administraţiei Trump de a-l ucide pe Soleimani a dovedit că ameninţările Statelor Unite sunt cât se poate de serioase, atenţionând Coreea de Nord în cazul în care ar avea în plan un gest provocator, cum ar fi testarea unei rachete balistice sau a unei arme nucleare, potrivit CNN.

Urmărește
18472 afișări
Imaginea articolului De ce e moartea lui Soleimani o lecţie pentru Kim Jong-un

Sursa: Profimedia

În vremea în care părea că între Coreea de Nord şi Statele Unite va izbucni războiul, o anumită dezbatere a făcut furori în sălile Casei Albe, a relatat CNN. Dacă armata americană şi-ar pune în aplicare ameninţările la adresa Coreei de Nord şi ar lansa un atac, i-ar fi teamă lui Kim Jong-un să recurgă la arme nucleare şi rachete balistice pentru a o opri? 
 
Răspunsul Coreei de Nord, cel puţin în mass-media, a fost un „nu” răsunător. Phenianul a avertizat că va răspunde oricărei acţiuni militare împotriva teritoriului său. „În momentul în care se va atinge de un singur fir de iarbă de pe teritoriul nostru, imperiul Americii va ajunge drept în iad, punând punct pentru totdeauna scurtei istorii a Statelor Unite”, s-a comentat în presa coreeană în februarie 2018, cu câteva luni înaintea primei întâlniri dintre Kim şi Trump. Nu se ştie cât de serios a fost răspunsul dat. Totuşi, nu trebuie uitat un aspect important: Phenianul dezvoltă arme nucleare şi rachete balistice capabile să ajungă în SUA. 
 
Uciderea lui Soleimani, ar putea determina extinderea planurilor de intimidare nucleară ale Coreei de Nord. „În cazul în care se va întâmplă ceva cu membrii conducerii lor, pot ameninţa SUA în mod credibil”, a declarat Adam Mount, de la Federaţia Oamenilor de Ştiinţă Americani.
 
De-a lungul timpului, ambele ţări s-au acuzat reciproc de inflexibilitate în încercările lor de a ajunge la un acord în privinţa compromisului prin care Phenianul să renunţe la armele nucleare şi rachetele balistice în schimbul scutirii de sancţiunile economice care au afectat economia nord-coreeană. Cu toat acestea, Kim Jong-un a susţinut în timpul unui discurs că ţara sa „nu va renunţa niciodată la armele nucleare dacă SUA persistă în politica sa ostilă”.
 
Decizia administraţiei Trump de a-l ucide pe Soleimani a dovedit că ameninţările Statelor Unite sunt cât se poate de serioase, atenţionând Coreea de Nord în cazul în care ar plănui să facă un gest provocator, cum ar fi testarea unei rachete balistice sau a unei arme nucleare. „Există o mulţime de întrebări cu privire la armele nucleare din Coreea de Nord la care nu avem răspunsuri şi, până nu vom obţine informaţii clare, este crucial să ne ferim să luăm decizii de politică externă care să crească riscurile instabilităţii nucleare", a transmis Van Jackson, fost oficial în Departamentul Apărării sub administraţia Obama.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici