- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
De ce e Portugalia o campioană neasteptată în lupta cu coronavirusul. "La noi putea fi mai rău decât în Italia sau Spania". Măsurile luate de autorităţi
- Portugalia are un succes neaşteptat în lupta cu pandemia.
- Doar 3% din oamenii infectaţi cu noul coronavirus au murit.
- "Din cauza fragilităţii sistemului nostru sanitar, situaţia putea fi mai rea decât în Spania", spune in lider politic din opoziţie.
De ce e Portugalia o campioană neasteptată în lupta cu coronavirusul. "La noi putea fi mai rău decât în Italia sau Spania". Măsurile luate de autorităţi
Portugalia e una din ţările fericite în perioadă de pandemie. Cu puţin peste 20.000 de persoane infectate şi 700 de morţi, portughezii se consideră norocoşi. Au apucat să vadă ce se întâmplă în Italia şi Spania şi au luat din timp măsuri de carantină. Aşa au ajuns la o rată a mortalităţii de doar 3%, în timp ce în Spania rata e de 10%, în Marea Britanie e de 12%, iar în Franţa e de 15%! Asta în condiţiile unui sistem sanitar slab pregătit, dar şi a unei populaţii îmbătrânite. Doar Italia şi Grecia au mai multe persoane de peste 80 de ani.
Portugalia are doar 4.2 paturi de terapie intensivă la 100.000 de locuitori, cea mai mică medie din UE. Spania are 9 astfel de paturi, iar Germania 30! Putea fi un dezastru.
"Din cauza fragilităţii sistemului nostru sanitar, situaţia putea fi mai rea decât în Spania sau Italia. Cetăţenii portughezi au înţeles foarte clar că dacă vrem să supravieţuim va trebui să facem mai mult decât au făcut alţii. Ţara a arătat o solidaritate extraordinară", a declarat Ricardo Baptista, un medic specializat în boli infecţioase şi parlamentar pentru partidul de opoziţie Social Democrat (PSD), potrivit Politico.eu.
Portughezii pun pe seama succesului lor aerul curat, decenii de vaccinuri împotriva tuberculozei, dar şi intervenţia divină de la Fatima.
Cer e că autorităţile au luat rapid măsuri de izolare socială când au văzut ce se întâmplă în vecini, iar nimeni nu a opus rezistenţă.
Portugalia a închis şcolile când erau 200 de cazuri, în timp ce Spania le-a închis când erau 2100 de cazuri, iar în Italia cand erau deja infectaţi 2500 de oameni.
La Madriid a avut loc un marş de 100.000 de oameni pe 8 martie de ziua femeii, în timp ce Lisabona a interzis toate adunările publice la începutul epidemiei.
Starea de urgenţă naţională a fost instaurată pe 18 martie, când erau 448 de cazuri, mult mai repede decat Spania, care a declarat urgenţă naţională cu doar trei zile mai devreme, când erau 4000 de cazuri. Starea de urgenţă a fost declarată în Italia la 9000 de cazuri!
Iar carantina Portugaliei este mai relaxată decât în alte ţări. Şantierele şi fabricile sunt deschise, iar cetăţenii pot să iasă să facă mişcare sau să meargă la cumpărături şi farmacie. Dar oamenii au înţeles mesajul şi preferă să iasă doar la nevoie. Un sondaj arată că 51% din cetăţenii Portugaliei au ieşit doar o dată pe săptămână din casă sau mai puţin.
"De la începutul crizei, portughezii au înţeles că cel mai bun mod de a sprijini medicii şi oamenii din prima linie este să stea acasă. Ar trebui să sărbătorim disciplina imensă arătată de acest popor", a declarat premierul Antonio Costa.
Politic, pandemia a unit forţele politice din Portugalia, nu le-a dezbinat. Opoziţia şi puterea colaborează, aşa cum în puţine ţări se întâmplă. "E timpul pentru colaborare, nu pentru opoziţie. Nu mai avem un guvern socialist, ci un guvern portughez. Avem întâlniri în care prezentăm critici constructive, dar şi soluţii într-un sens de unitate pentru interesul naţional", spune Baptista Leite de la PSD-ul portughez.
Abonează-te la Mediafax pe Youtube: Poţi fi şi pozitiv, şi negativ la coronavirus. Explicaţiile unui virusolog român din Statele Unite.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
AUR a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România
-
Noi violenţe în Siria, în zona în care locuiesc mulţi membri ai sectei alawite a lui Assad
-
Suceava. O cisternă a luat foc, în urma unui accident rutier. Patru persoane rănite
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.