Ursul panda uriaş Tuan Tuan, vedeta Grădinii Zoologice din Taipei, a fost ucis de o tumoare pe creier, după o scurtă boală. Medicii veterinari taiwanezi şi-au dat seama că nu mai există nicio speranţă de a-l vindeca, ursul suferise deja o serie de stopuri cardiace: „Am administrat anestezice puternice pentru a-l adormi şi a-l lăsa să se odihnească pentru totdeauna fără să sufere”.
Tuan Tuan a scris câteva pagini în istoria relaţiilor dintre China şi Taiwan. Născut în China în 2004, a sosit pe insulă în 2008 împreună cu partenerul său Yuan Yuan: un cadou de la Beijing. Ursul panda este, din punct de vedere istoric, un mijloc al diplomaţiei chineze, diferite exemplare fiind „împrumutate” grădinilor zoologice ale oraşelor demne de atenţie politică şi comercială.
Relaţiile dintre Beijing şi Taipei sunt acum furtunoase. Dar boala de care suferea Tuan Tuan i-a determinat pe taiwanezi să solicite ajutorul oamenilor de ştiinţă din China continentală, care au aterizat pe insulă la începutul lunii noiembrie.
Părea că experţii chinezi făcuseră un miracol, reuşind să stabilizeze panda-ul uriaş, care la 18 ani ajunsese la o vârstă înaintată pentru specia sa. Anunţul morţii a fost făcut de agenţia de stat chineză Xinhua, iar mai mulţi diplomaţi de la Beijing şi-au exprimat tristeţea pe profilurile lor de socializare. Semne care ne fac să înţelegem rolul diplomatic jucat de panda în lume. Ko Wen-je, primarul din Taipei, a amintit că „Tuan Tuan a adus fericire taiwanezilor”.
În ciuda deteriorării relaţiilor dintre cele două părţi despărţite de strâmtoarea Taiwan, viaţa cuplului Tuan Tuan-Yuan Yuan a continuat paşnic. S-au stabilit în Taipei şi au avut doi pui. Toate bune până în august trecut. „Am observat că masculul se comportă ciudat, îşi pierduse pofta de mâncare”, a spus un medic veterinar de la Grădina Zoologică din Taipei.
„Apoi, verificând filmările de la cameră, am descoperit că Tuan Tuan a avut o criză pe 23 august, a leşinat timp de 3 minute”. Experţii taiwanezi au crezut iniţial că suferea de epilepsie. Un RMN a arătat că boala este mult mai gravă: edem cu necroză în partea stângă a creierului.
Veterinarii insulei nu aveau suficientă experienţă pentru a interveni. În schimb, în China, patria panda, oamenii de ştiinţă chinezi de la marele centru de reproducere şi studiu din Sichuan s-au trezit în mod repetat cu patologii similare.
Guvernul de la Beijing cheltuieşte aproximativ 225 de milioane de dolari pe an pentru a proteja „da xiongmao” (numele în mandarină înseamnă urs-pisică mare). Experţii chinezi şi-au oferit astfel colaborarea, iar grădina zoologică din Taiwan a acceptat-o. Din păcate, nimic nu l-a putut salva pe Tuan Tuan.
Preşedintele chinez Hu Jintao (predecesorul lui Xi Jinping) a fost cel care a trimis urşii panda Tuan Tuan şi Yuan Yuan în 2008, când dialogul cu guvernul taiwanez promitea o politică de apropiere şi coexistenţă cu Republica Populară.
În 1972, Richard Nixon a adus o pereche de panda la Grădina Zoologică din Washington.
Un studiu al Universităţii din Oxford a mers pe urmele a 70 de panda vii împrumutate de China către grădini zoologice din 20 de ţări. Acum, exemplarele sunt acordate doar celor care semnează acorduri comerciale de o importanţă deosebită pentru Beijing.
Pentru China, urşii panda sunt „comori naţionale”, pentru lume sunt simbolul unei mari bătălii pentru protecţia speciilor pe cale de dispariţie încununată de succes.