- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
De ce vor americanii bogaţi să renunţe la cetăţenie
Numărul americanilor bogaţi care renunţă la cetăţenia SUA pentru a scăpa de taxe a crescut de şapte ori în cei patru ani care au trecut de când a început campania Washingtonului împotriva evaziunii fiscale, transmite Bloomberg.
De ce vor americanii bogaţi să renunţe la cetăţenie (Imagine: Shutterstock)
Circa 1.780 de americani expatriaţi au renunţat anul trecut la cetăţenie la ambasadele SUA, faţă de numai 235 în 2008, potrivit organizaţiei Overseas American Academy din Geneva, care citează cifre de la Registrul Federal american.
Ambasada SUA din Berna a fost nevoită să aloce resurse suplimentare pentru a face faţă cererilor numeroase de renunţare la paşaport din partea cetăţenilor americani care locuiesc în Elevţia.
Statele Unite este singurul membru al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) care îşi taxează cetăţenii indiferent de ţara de rezidenţă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gabriel Cotabiță a murit la vârsta de 69 de ani
-
Peste 100.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
-
Vin banii europeni. Cum pot companiile să obţină finanţare de peste 1 milion de euro şi ce condiţii trebuie să bifeze
SUA este, din 2008, într-o campanie de căutare a evazioniştilor care se feresc de taxe ascunzând veniturile în conturi financiare străine, inclusiv în Elveţia. Efortul de combatere a evaziunii fiscale face parte din strategia Washingtonului de a reduce deficitul bugetar şi de a aşeza datoria de stat pe o pantă descendentă, sustenabilă.
În acest context, băncile elveţiene şi germane au început să ocolească americanii, iar legislaţia SUA a fost modificată şi impune acum declaraţii de venit şi de avere mai detaliate.
Astfel, tot mai mulţi dintre cei 6 milioane de americani care trăiesc în străinătate au început să fie descurajaţi de costul ataşat cetăţeniei SUA.
"A început cu consecinţele scandalului de la UBS, iar băncile non-americane consideră că a devenit prea riscant să aibă relaţii cu clienţi americani care trăiesc în străinătate. Situaţia se va accentua, deoarece noua legislaţie va cere băncilor să acţioneze împotriva clienţilor suspectaţi de evaziune. Unii dintre aceştia vor face declaraţii voluntare de avere înainte de a renunţa la cetăţenie", comentează un avocat american din Zurich.
Cele mai multe cereri de renunţare la cetăţenie se înregistrează în Elveţia, deoarece americanii de acolo se simt cel mai mult în vizorul autorităţilor după scandalul de evaziune fiscală de la banca UBS.
SUA anchetează, pe lângă UBS, alte 11 companii de servicii financiare din Elveţia, pe care le suspectează că au facilitat evaziunea fiscală, potrivit Camerei de Comerţ Elveţiano-Americane din Zurich.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO