De la 1 septembrie, istoria Rusiei devine obligatorie pentru toţi studenţii ruşi, indiferent de profil. "Operaţiunea specială din Ucraina" va avea un capitol dedicat

Ministerul Educaţiei şi Ştiinţei al Federaţiei Ruse va elabora un manual universitar de istorie ce va conţine un capitol despre operaţiunea militară specială (SVO) din Ucraina, a comunicat pentru TASS Konstantin Mogilevsky, şeful adjunct al departamentului.

Urmărește
2514 afișări
Imaginea articolului De la 1 septembrie, istoria Rusiei devine obligatorie pentru toţi studenţii ruşi, indiferent de profil. "Operaţiunea specială din Ucraina" va avea un capitol dedicat

Wikipedia Commons

„Cursul a fost aprobat, materia va ajunge până în zilele noastre.

Un manual pentru o universitate nu este principalul lucru, dar, cu toate acestea, un manual standard pentru acei profesori care au nevoie de el va fi elaborat în cursul următorului an academic. Stabilim cerinţe pentru un set minim de cunoştinţe", a spus el în marja Forumului Economic Internaţional de la Sankt Petersburg.

Desigur”, a adăugat Mogilevsky, răspunzând la întrebarea dacă acest manual va include un capitol despre SVO. 

Istoria s-ar părea că va fi o disciplină obligatorie de studiat pentru toţi studenţii care trebuie să aibă un minim nivel de cultură generală. 

Bîneinţeles că manualul va fi plin de îndoctrinare patriotică rusească şi de informaţii false. 

În octombrie 2022, Ministerul Educaţiei şi Ştiinţei a raportat că studiul istoriei în universităţile Federaţiei Ruse va deveni obligatoriu de la 1 septembrie 2023.

Toţi studenţii, indiferent de profil, vor trebui să participe la cursul obligatoriu de istorie care va dura 144 de ore. Nu există informaţii dacă acest curs se va desfăşura pe un singur an universitar sau pe întreg ciclul universitar al unui student rus.

Este de aşteptat ca manualul de istorie al Rusiei să cuprindă următoarele:

  • Preistoria - Rusia, deşi este o ţară ortodoxă radicală, susţine predarea teoriei evoluţioniste în mediul academic 
  • Antichitatea -  nomazii eurasiatici,  istoria sciţilor,  colonizarea grecească a Ucrainei şi navigaţia din Marea Neagră şi influenţele Imperiului Roman, regatul Bosforului, marile migraţii ale popoarelor (goţii, hunii, turcii, khazarii, slavii) 
  • Evul Mediu - influenţele bizantine, convertirea la ortodoxie, crearea alfabetului chirilic, Rusia Kieveană (desigur că ruşii vor susţine că este regatul lor ancestral, nu al Ucrainei), rezistenţa slavilor în faţa invaziilor mongole şi crearea Ducatului Moscovei 
  • Epoca Modernă Timpurie - Ţaratul Rusiei al lui Ivan cel Groaznic, ascensiunea dinastiei Romanovilor, războaiele cu turcii, colonizarea Siberiei 
  • Epoca Modernă - domnia lui Petru cel Mare, domnia Ecaterinei cea Mare, formarea Imperiului Rus, Alexandru I şi războaiele cu Napoleon, războiul din Crimeea, Alexandru al II-lea şi abolirea iobăgiei, Nicolae al II-lea şi Primul Război Mondial 
  • Epoca Contemporană - Revoluţia Bolşevică a lui Vladimir Lenin, crearea şi expansiunea Uniunii Sovietice, Stalin şi Marele Război Patriotic cu Germania Nazistă, Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece, Brejnev şi operaţiunile din Vietnam şi Afganistan, Rusia după prăbuşirea Uniunii Sovietice, războaiele din Cecenia şi Georgia,ascensiunea lui Vladimir Putin la putere, iar la final va fi Operaţiunea Militară Specială din Ucraina (sau Războiul din Ucraina din 2022) 

Forumul Economic Internaţional din Petersburg din 2023 va avea loc în perioada 14-17 iunie, iar organizatorul este Roscongress Foundation. TASS este partenerul media al evenimentului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici