De la distribuitor de fluturaşi la director de companie: Povestea bărbatului care face milioane de dolari lustruind pantofi în Africa de Sud

Lere Mgayiya este directorul celei mai mari companii de lustruit de pantofi din Africa, dar sud-africanul a trebuit să treacă printr-o serie de eşecuri ca să ajungă unde este acum, fiind un exemplu de urmat de către cei care vor să îşi înceapă propria afacere.

Urmărește
6241 afișări
Imaginea articolului De la distribuitor de fluturaşi la director de companie: Povestea bărbatului care face milioane de dolari lustruind pantofi în Africa de Sud

Lere Mgayiya

"Suntem cea mai mare companie de lustruit pantofi din Africa. În Johannesburg lustruim aproximativ 350 de perechi de pantofi pe zi, cam 120 de perechi în Cape Town şi alte 120 în Dubai", povesteşte Mgayiya, a cărui companie, Shoe Shine, are 45 de angajaţi în toate cele trei aeroporturi, scrie CNN.

Primul job al lui Mgayiya a fost să împartă bilete de îmbarcare pentru linia South African Airways. Dar după cinci ani de muncă şi o avansare în funcţia de supervizor, Mgayiya a fost concediat.

Următorul pas a fost să se alăture afacerii de familie - transportul de animale pentru fermieri. "Îmi plăcea să călătoresc. Îmi plăcea să îmi stabilesc propriile obiective şi să le îndeplinesc", explică Mgayiya. Dar nici aici nu a mers totul bine, fiind concediat de unchiul său după ce a sugerat să facă un împrumut pentru securizarea contractelor.

Deşi fratele mamei sale îl lăsase fără slujbă, Mgayiya a păstrat legătura cu fermierii care îi fuseseră clienţi şi în curând a început următorul proiect: vindea ouă de fermă bucătăriei din parlamentul Africii de Sud. Cu un profit de doar 6 dolari pe o cutie cu ouă, afacerea nu s-a dovedit a fi un succes. "Rămâneam în urmă cu plata către fermieri", îşi aminteşte el. "Nu aveam bani nici ca să-mi pornesc maşina. Ai nevoie de buzunare pline ca să porneşti o afacere de aprovizionare".

Mgayiya a rămas totuşi optimist şi s-a înscris într-o competiţie televizată pentru antreprenori. Executivii de marketing de la Red Bull i-au apreciat ideea de advertising, iar el a câştigat concursul, primind 3.100 de dolari în două zile.

A investit toţi banii într-o companie de plantat copaci, pentru care a început ulterior să lucreze. Şase luni mai târziu însă, Mgayiya era din nou fără bani. Următoarea provocare avea să fie cea câştigătoare.

"Aveam nevoie de un venit stabil, aşa că m-am hotărât la o afacere de lustruit pantofi în aeroportul din Cape Town. Un om flămând nu poate să gândească, iar eu muream de foame".

Mgayiya a reluat legătura cu cei pe care îi cunoscuse pe când lucra la compania aeriană şi a aplicat pentru un spaţiu de afacere în noiembrie 2002. Din păcate, răspunsul afirmativ a venit de la autorităţi abia în septembrie 2003. "În anul acela mi-am vândut maşina...am lucrat ca recepţionist pentru trei luni. Am cerşit şi m-am împrumutat doar ca să mă descurc."

La început, ambii membri ai companiei munceau de la 5 dimineaţa la 9 seara în fiecare zi, cu excepţia duminicii. "Ieşeam din casă înainte ca familia mea să se trezească şi ajungeam înapoi după ce fata mea cea mică mergea la culcare. Era greu", îşi aminteşte Mgayiy.

Însă numărul de clienţi s-a mărit după ce un client a suferat că numele ar trebui să evidenţieze aspectul personal şi prietenos al afacerii. "Airport Shoeshine" a devenit "Lere's Shoe Shine", iar oamenilor le-a plăcut. În doar patru luni, echipa crescuse la cinci membri, iar succesul afacerii creştea.

Succesul din Cape Town nu era pe măsura ambiţiei lui Mgayiya, iar după un an a primit ocazia de a face o propunere celei care se afla la conducerea tuturor aeroporturilor sud-africane. Ideea sa a avut succes, iar expansiunea a început curând după aceea, compania atingând un număr de 60 de angajaţi în cinci aeroporturi din toată ţara. În prezent, afacerea s-a restrâns la cele trei aerpoporturi majore: Cape Town, Durban şi Jonannsburg.

"Am propria mea casă, iar fata mea învaţă într-o şcoală privată. Şi mi-aş putea permite să mă căsătoresc - aşa cum trebuie", spune Mgayiya, adăugând că acum lucrează doar în tura de la 12.

"Când porneşti o afacere în Africa de Sud, ai nevoie de încredere în tine", îi sfătuieşte el pe tinerii antreprenori. "Nu toate condiţiile vor fi favorabile tot timpul, în acelaşi timp. Dacă nu începi, nu vei ajunge nicăieri - şi trebuie să începi".

Mgayiya se gândeşte acum la Angola, Kenya şi Nigeria pentru expansiune, precum şi la parteneriate în Marea Britanie şi Aamerica.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici