Ulterior a lucrat ca secretar la un parlamentar al Partidului Liberal Democrat (PLD), înainte de a-şi începe propria carieră politică. A fost ales în Consiliul municipal Yokohama în 1987, iar în 1996 a fost ales în parlamentul japonez pentru prima dată, relatează BBC.
În 2005, prim-ministrul Junichiro Koizumi l-a numit vice-ministru pentru afaceri interne şi comunicare.
În anul următor, succesorul lui Koizumi, Shinzo Abe, la promovat la funcţia de ministru cu trei posturi în cabinet, pe care le-a deţinut până în 2007. Relaţia sa cu domnul Abe a continuat când acesta din urmă s-a întors ca prim-ministru în 2012.
În ultimii opt ani, „mâna dreaptă” a domnului Abe a rămas în centrul atenţiei cu briefinguri media de două ori pe zi şi cu reputaţia de a gestiona birocraţia complexă a Japoniei.
Ca faţă publică a administraţiei, el a avut sarcina de a dezvălui numele noii ere imperiale în 2019, când s-a confirmat că împăratul Akihito se retrage. Noua eră sub împăratul Naruhito urma să fie numită Reiwa – „frumoasă armonie” – a anunţat domnul Suga, câştigându-i porecla afectuoasă „Unchiul Reiwa”.
Când Shinzo Abe a anunţat la 28 august anul acesta că va renunţa la funcţia de lider, domnul Suga era de aşteptat să conducă cursa pentru a-l succeda.
Până când şi-a anunţat oficial candidatura la 2 septembrie, fracţiunile conducătoare ale partidului şi arătat sprijinul. Cu acest sprijin, domnul Suga a făcut istorie la 14 septembrie, devenind primul lider LDP care nu aparţine unei fracţiuni de partid sau a unei dinastii politice, deschizând calea pentru alegerea sa oficială ca prim-ministru.
După mandatul domnului Abe, cel mai longeviv lider din Japonia, Yoshihide Suga reprezintă potenţialul de continuitate şi stabilitate, spun specialiştii.