America este mai dezbinată ca niciodată. Ţara este împărţită în două după alegerile prezidenţiale. Cele două tabere au puncte de vedere diametral opuse şi nimic nu pare că le poate schimba părerile.
Marian Petruţa este jurnalist în Chicago şi crede că discursul preşedintelui Trump a provocat haosul.
„Mi se pare un final de reality show. Se ştia de faptul că va exista acest protest zilele acestea la Washington şi cu toate astea au scăpat lucrurile de sub control. Poate să arate cam ce sunt dispuşi să facă unii care trăiesc într-un univers alternativ efectiv”, crede Marian Petruţa.
În schimb, Simion Ionaş e convins că nu suporterii lui Trump trebuie arătaţi cu degetul. „Oamenii lui Trump nu au recurs niciodată la acte de violenţă, au fost pur şi simplu infiltraţi printre suporteri”, spune el.
Numele preşedintelui Donald Trump naşte pasiuni indiferent de tabere. Suporterii democraţilor consideră că discursul acestuia a dus ţara în prag de anarhie. De partea cealaltă, suporterii lui Trump încă sperau ca acesta să rămână preşedinte.
„Am ajuns o ţară în care încet-încet comunismul face legea. Poţi să fii dat afară de la locul de muncă doar pentru că-l sprijini pe preşedintele Trump. Ai ajuns să-ţi fie frică să deschizi gura pe stradă că s-ar putea să păţeşti. Vreau să spun că am participat la câteva rallies pe care le-a făcut aici, la noi, în stat. Extraordinar. Am văzut oameni plângând”, povesteşte Simion Ionaş cu lacrimi în ochi.
„Preşedintele…bineînţeles că nu-l interesează decât să câştige şi să-şi urmărească interesele lui. Preşedintele, chiar dacă le-a spus oamenilor să fie calmi, liniştiţi, să meargă acasă, a început discursul cu aceeaşi teorie că ne-au furat”, susţine însă Marian Petruţa.
Temerile sunt că incidentele din America se află abia la început. Cele două tabere nu pot ajunge la un numitor comun. Momentan, lupta se mută pe reţelele de socializare unde fiecare tabără are propria lume.
„Una dintre problemele cu social media este că se creează aceste bule în care oamenii trăiesc şi se informează din surse care le convin, care le alimentează credinţa”, explică Marian Petruţa.