Soldaţii americani ar putea debarca într-unul dintre cele cinci porturi şi ar înainta de-a lungul unor rute logistice planificate în prealabil pentru a face faţă unui eventual atac al Moscovei, au declarat oficialii pentru
The Telegraph.
Acest lucru intervine în contextul în care liderii de vârf ai Alianţei au avertizat că guvernele occidentale trebuie să se pregătească pentru un conflict cu Rusia în următoarele două decenii.
Rutele logistice au devenit o prioritate cheie de când liderii NATO au convenit să pregătească 300.000 de soldaţi care să fie menţinuţi într-o stare de pregătire ridicată pentru a apăra alianţa.
Planurile existente prevăd ca trupele americane să debarce în porturile olandeze înainte de a se îmbarca în trenurile care le transportă prin Germania şi mai departe spre Polonia.
În cazul unei invazii ruseşti în NATO, trupele americane ar fi trimise în portul Rotterdam înainte de a fi transportate spre est.
Dar, în spatele scenei, se fac şi aranjamente pentru a extinde rutele către alte porturi, pentru a se asigura că linia de comunicaţii terestre nu poate fi întreruptă de forţele Moscovei.
Generalul Alexander Sollfrank, şeful comandamentului logistic Jsec al NATO, a declarat pentru The Telegraph: „Ucraina suferă foarte mult din cauza acestor atacuri ruseşti cu rachete cu rază lungă de acţiune asupra sistemelor logistice”.
Debarcare în Grecia şi Turcia şi trasport spre Bulgaria şi România
În cazul în care forţele NATO care intră din Olanda sunt lovite de bombardamentele ruseşti sau dacă porturile din nordul Europei sunt distruse, alianţa îşi va îndrepta atenţia către porturile din Italia, Grecia şi Turcia.
Din porturile italiene, trupele americane ar putea fi transportate pe cale terestră prin Slovenia, Croaţia până în Ungaria, care are o graniţă comună cu Ucraina.
Există planuri similare pentru a transporta forţe din porturile turceşti şi greceşti prin Bulgaria şi România pentru a ajunge la flancul estic al alianţei.
De asemenea, sunt în curs de elaborare planuri de transport al trupelor prin porturile din Balcani, precum şi prin Norvegia, Suedia şi Finlanda.
În ultimii cinci ani, Jsec a efectuat analize în numele NATO pentru a descoperi diverse rute care ar putea fi folosite pentru a livra trupe pentru a combate o invazie rusă.
Dar, după avertismentele conform cărora NATO are doar 5% din apărarea aeriană necesară pentru a-şi acoperi flancul estic, comandantul Jsec este îngrijorat de capacităţile sol-aer pentru apărarea nodurilor sale logistice cheie.
„Observând şi evaluând războiul rusesc din Ucraina, am observat că Rusia a atacat bazele logistice ale Ucrainei”, a spus el.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.