- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Deblocarea traficului aerian în Europa ar urma să se amplifice miercuri - VIDEO
Mii de pasageri, dintre milioanele blocaţi de şase zile din cauza norului de cenuşă degajat de un vulcan islandez, au putut călători marţi cu avionul în spaţiul aerian european, reluarea curselor amplificându-se în cursul serii.
Deblocarea traficului aerian în Europa ar urma să se amplifice miercuri (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
După cinci zile de la închidere, un prim avion al companiei British Airways a aterizat, către ora 21.00 GMT (miercuri, 00.00, ora României), pe aeroportul londonez Heathrow, cel mai important din lume în privinţa transportului internaţional de pasageri. Cea mai mare parte a spaţiului aerian britanic urma să fie deschis în mod progresiv începând de marţi, de la ora 21.00 GMT, potrivit autorităţilor aviaţiei civile (CAA).
În Franţa, reluarea traficului aerian urma să se amplifice miercuri, cu obiectivul de a asigura toate zborurile pe distanţe lungi şi 60 la sută din zborurile pe distanţe medii, a anunţat ministrul pentru Ecologie, Jean-Louis Borloo.
Polonia a anunţat deschiderea spaţiului său aerian miercuri, începând cu ora locală 07.00 (08.00, ora României). Ungaria, Slovacia şi Norvegia au confirmat redeschiderea cel puţin temporar a spaţiului lor aerian. Danemarca urma să deschidă, de asemenea, cea mai mare parte a spaţiului său aerian miercuri, între orele 00.00 şi 09.00 GMT (03.00-12.00, ora României).
Air China, cea de-a doua companie aeriană chineză ca importanţă, a anunţat reluarea în cursul zilei a curselor sale către Moscova, Stockholm şi Roma.
Traficul aerian a fost, totodată, reluat parţial şi în Belgia şi Italia, iar în Elveţia situaţia revenea încet la normal.
Spaţiul aerian german rămâne închis până la noi ordine, dar au fost autorizate decolări şi aterizări până la ora 06.00 GMT (09.00, ora României) doar pe aeroporturile din Bremen şi Hamburg (nord). Închiderea aeroporturilor finlandeze a fost prelungită până miercuri la ora 06.00 GMT (09.00, ora României).
Reluarea parţială a zborurilor, marţi, a permis câtorva sute de mii dintre milioanele de călători, blocaţi în întreaga lume, să îşi reia călătoria.
Spania, ţară abia atinsă de norul de cenuşă vulcanică, a asigurat pe aeroporturile sale, de luni şi până în prezent, 160 de zboruri speciale, plus cele de pe aeroportul din Madrid, potrivit autorităţilor aeroportuare.
În Marea Britanie, unele aeroporturi scoţiene şi din nordul Angliei au fost deschise marţi. CAA a anunţat noi reguli, "care permit o redeschidere a celei mai mari părţi a spaţiului aerian".
"Principalul obstacol în reluarea zborurilor era înţelegerea toleranţei aparatelor la nivelul (concentraţiei) de cenuşă" vulcanică în atmosferă, a precizat CAA. "Constructorii au convenit, în prezent, asupra unui nivel mai mare de toleranţă în zonele cu densitate scăzută a cenuşii", a adăugat CAA, cerând companiilor aeriene să evalueze singure riscurile.
Închiderea celei mai mari părţi a spaţiului aerian britanic pe o perioadă de cinci zile a fost dur criticată de companiile aeriene britanice.
Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale (OACI) a anunţat marţi, la ONU, că în prezent nu există norme internaţionale asupra concentraţiei cenuşii vulcanice în atmosferă care riscă să reprezinte un pericol pentru avioane.
În Islanda, meteorologii voiau să calmeze atmosfera, subliniind că nu a fost înregistrat niciun semn de intensificare a activităţii vulcanului şi că emisia de cenuşă s-a diminuat semnificativ. O schimbare a direcţiei vântului va împinge, la sfârşitul săptămânii, norul de cenuşă spre Arctica, a declarat Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM).
Pierderile determinate de perturbări se ridică deja la sute de milioane de dolari, potrivit mai multor societăţi şi autorităţi.
Compania Emirates Airlines din Dubai a anunţat pierderi de 65 de milioane de dolari. Delta Airlines a estimat pierderile sale la 20 de milioane de dolari.
Potrivit lui Giovanni Bisignani, directorul Asociaţiei Internaţionale a Transportului Aerian (IATA), un număr de peste cinci companii aeriene "de dimensiuni mijlocii sau mici" riscă să dea faliment, din cauza pierderilor. El intenţionează să ceară Uniunii Europene să permită Guvernelor statelor membre să acopere costurile suportate de companii din cauza imobilizării avioanelor.
Asociaţia Companiilor Aeriene Europene, din care fac parte 36 de societăţi, a solicitat un ajutor pentru a permite transportatorilor să facă faţă anulării zborurilor, în număr de 95.000 în Europa, potrivit Eurocontrol.
Potrivit Guvernului francez, perturbările au produs turismului în Franţa pierderi de 200 de milioane de euro.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.