Decizia lui Macron privind certificatele COVID-19 generează controverse juridice în Franţa

  • Decizia lui Emmanuel Macron privind extinderea utilizării certificatelor Covid-19 şi impunerea vaccinării pentru anumite categorii generează controverse juridice în Franţa
  • Profesor de Drept: Apar "fracturi în egalitate" şi sunt încălcate "drepturi fundamentale"
  • Alţi specialişti cred că Guvernul poate impune astfel de măsuri
Urmărește
1763 afișări
Imaginea articolului Decizia lui Macron privind certificatele COVID-19 generează controverse juridice în Franţa

Deciziile preşedintelui Emmanuel Macron privind vaccinarea obligatorie a personalului medical care intră în contact cu persoane vulnerabile şi privind extinderea utilizării certificatelor Covid-19 generează controverse juridice în Franţa, existând numeroase voci care denunţă încălcarea drepturilor.

Preşedintele Emmanuel Macron a apărut luni seară la televiziuni şi a transmis că, deşi situaţia epidemică ar fi "sub control", vaccinarea anticoronavirus trebuie să devină obligatorie pentru angajaţii medicali care intră în contact cu "persoane fragile", iar certificatele Covid-19, care atestă vaccinarea, vindecarea sau un test negativ, vor deveni obligatorii pentru participarea la evenimente unde sunt prezente mai mult de 50 de persoane, inclusiv în trenuri şi avioane, dar nu şi în mijloacele de transport în comun urbane.

În acest context, 926.000 de persoane s-au înscris imediat pe platforme online pentru a se programa la vaccinare. "Poate că acesta a fost efectul dorit", afirmă Serge Slama, profesor de Drept Public la Universitatea Grenoble-Alpes.

"Calendarul prezentat de preşedinte este total nerealist. Este vorba de o strategie imediată, în trei săptămâni toată lumea ar trebui să fie vaccinată, ceea ce nu este fezabil", acuză profesorul Serge Slama, citat de Agenţia France-Presse şi de cotidianul La Voix du Nord.

Conform datelor oficiale prezentate de Ministerul francez al Solidarităţii şi Sănătăţii, în Franţa, care are populaţia de peste 67 de milioane de locuitori, până acum s-au vaccinat cu prima doză 35,9 milioane de persoane. Ambele doze le-au fost administrate la 27,8 milioane de persoane.

Serge Slama: Apar "fracturi în egalitate" şi sunt încălcate "drepturi fundamentale"

"Există riscul unei apariţiei unei fracturi în egalitate, între cei aproape 36 de milioane de francezi vaccinaţi şi 30 de milioane de francezi care vor fi excluşi de facto din activităţile cotidiene; de asemenea, apar probleme de constituţionalitate, din cauza măsurilor disproporţionate, care afectează drepturi fundamentale", argumentează profesorul Serge Slama.

"Imaginaţi-vă că trebuie să prezentaţi codul QR în mod sistematic, de şase-şapte ori pe zi. Este neverosimil. Există o disproporţie între constrângerile care ne sunt impuse şi drepturile noastre de a ne deplasa şi de a face anumite lucruri, în timp ce rata de infectare rămâne scăzută", afirmă, la rândul său, Paul Cassia, profesor de Drept Public la Universitatea Panthéon-Sorbonne.

Alţi specialişti în Drept cred că vaccinarea şi certificatul medical pot fi impuse

Însă Dominique Rousseau, un expert constituţional, susţine că una este aplicabilitatea măsurilor şi alta chestiunile de drept. "Dacă vedem jurisprudenţa Consiliului Constituţional, nu există obstacole constituţionale privind obligativitatea vaccinării", argumentează el.

"Principiul obligaţiei de vaccinare a fost validat de Consiliul de Stat şi de Consiliul Constituţional, iar recent Curtea Europeană a Drepturilor Omului a statuat vaccinarea copiilor. Această jurisprudenţă oferă un paravan protector" măsurilor guvernamentale, crede, la rândul său, Patrice Spinosi, avocat specializat în libertăţi publice.

Angela Merkel se distanţează de hotărârile lui Emmanuel Macron

Cancelarul Angela Merkel a anunţat, marţi, că, în Germania, vaccinarea anticoronavirus nu va deveni obligatorie, distanţându-se de hotărâri în acest sens luate în Franţa şi Grecia. "Noi nu intenţionăm să mergem în direcţia sugerată de Franţa. Nu va fi nicio vaccinare obligatorie", a declarat Angela Merkel în cursul unei vizite la Institutul Robert Koch (RKI), conform publicaţiilor Die Welt şi Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Însă Angela Merkel a reiterat apelul adresat cetăţenilor germani de a se vaccina. "Cu cât vom fi vaccinaţi mai mulţi, cu atât vom fi mai liberi", a afirmat cancelarul Germaniei.

Consiliul etic din Germania şi Markus Söder, premierul landului Bavaria şi liderul Uniunii Creştin-Sociale (CSU), s-au pronunţat împotriva vaccinării obligatorii. Ministrul german al Sănătăţii, Jens Spahn, a anunţat că susţine poziţia cancelarului Angela Merkel privind vaccinarea.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici