- Home
- Externe
- BUCUREŞTI, (11.09.2012, 11:49)
- Marius Fratila ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Decizia privind aderarea României la Schengen, amânată. Consiliul JAI din 19-20 septembrie privind aderarea României şi Bulgariei, anulat
Consiliul JAI, programat pentru 19-20 septembrie, care trebuia să ia o decizie privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen a fost anulat, au declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, surse oficiale. Conform surselor citate, aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen era singurul subiect important pe agenda reuniunii programate săptămâna viitoare.
Urmărește
2124 afișări
Decizia privind aderarea României la Schengen, amânată. Consiliul JAI din 19-20 septembrie privind aderarea României şi Bulgariei, anulat
În condiţiile menţinerii opoziţiei Olandei, precum şi a nuanţării poziţiilor Germaniei şi Belgiei, care consideră necesară aşteptarea raportului suplimentar privind MCV de la finalul acestui an, s-a decis de către preşedinţia cipriotă a UE anularea acestei reuniuni.
Decizia anulării reuniunii de săptămâna viitoare a fost luată luni seară, au precizat aceleaşi surse.
Următoarea reuniune a Consiliului JAI este prevăzută pentru 25-26 octombrie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a confirmat, într-o declaraţie pentru MEDIAFAX, anularea de către preşedinţia cipriotă a Consiliului UE a reuniunii din 19-20 septembrie a Consiliului JAI, în care trebuia să se discute aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.
"Vă pot confirma că reuniunea a fost anulată şi toate subiectele aflate pe agendă au fost reprogramate pentru următoarea reuniune, de pe 25 octombrie", a declarat Orban.
Întrebat care au fost considerentele care au dus la anularea acestei reuniuni, Orban a arătat că decizia a fost luată de preşedinţia cipriotă a Consiliului UE, cu consultarea statelor membre, în condiţiile în care "nu s-au întrunit toate elementele pentru lărgirea spaţiului Schengen".
"E posibil ca, în condiţiile în care nu s-au întrunit toate elementele pentru lărgirea spaţiului Schengen, să fi fost luată această decizie. E o decizie care se ia de către preşedinţia Consiliului, cu consultarea statelor membre", a precizat Orban.
De asemenea, întrebat dacă sunt şi alte ţări UE care s-au alăturat Olandei în opoziţia pentru intrarea României şi Bulgariei în Schengen, Orban a arătat că au fost nişte semnale din partea Germaniei şi e posibil să mai fie vorba şi de alte state.
"Sunt nişte semnale de exemplu din partea Germaniei şi e posibil să fi fost şi alte state membre, dar nu sunt la curent în momentul de faţă", a afirmat ministrul Afacerilor Europene.
Totodată, el a mai arătat că este "prematură" anticiparea modului în care va decurge dezbaterea la următoarea reuniune a Consiliului JAI cu privire la aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, în condiţiile în care Olanda a solicitat progrese ale celor două ţări în cadrul MCV, iar următorul raport pe MCV al Comisiei privind România a fost anunţat de Comisie "spre sfârşitul acestui an".
"Deocamdată, subiectul este programat pentru agenda următoarei reuniuni din octombrie şi e prematur să ne pronunţăm dacă va fi o simplă dezbatere sau va fi şi cazul luării unei decizii privind intrarea în Schengen. Este prematur să spunem ce se va întâmpla pe 25 octombrie", a mai afirmat Orban.
În 4 septembrie, preşedintele Traian Băsescu a susţinut, la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române, că aliaţii şi prietenii României nu au motive să respingă aderarea ţării noastre la Schengen, el precizând că argumentul este că, deşi politicienii şi-au asumat acţiuni "ilegale", instituţiile statului de drept au funcţionat "corect".
"Aliaţii şi prietenii noştri nu au motive să ne respingă intrarea în Schengen. Proba este că instituţiile statului de drept au funcţionat chiar dacă politicienii şi-au asumat acţiuni ilegale. Este un punct de vedere pe care vă rog pe toţi ambasadorii să îl susţineţi", a spus Băsescu, care a precizat că "greşelile oamenilor politici nu pot să ducă la anularea drepturilor pe care românii le aveau".
Şeful statului a mai spus că faptul că instituţiile statului au reuşit să pună sub control funcţionarea şi abordările politicului nu justifică o sancţionare a României, nici din punct de vedere al intrării în Schengen, nici din punct de vedere al creşterii exigenţei în ceea ce priveşte derularea, finanţarea de către UE a Programelor operaţionale regionale.
În aceeaşi zi, şeful Departamentului Schengen din Ministerul de Interne, Marian Tutilescu, declara că, din punctul său de vedere, România are toate şansele să fie acceptată în Spaţiul Schengen.
Chestorul şef Marian Tutilescu a explicat presei că din cele 11 cerinţe principale ale Uniunii Europene, au fost îndeplinte zece, în timp ce ultima ţine exclusiv de competenţele Parlamentului, care, de altfel, a intrat luni în sesiune şi care "va avea, probabil, în vedere şi aceste probleme".
Tutilescu a declarat că, în momentul de faţă sunt luate în calcul "două vulnerabilităţi" venite din partea Germaniei şi Olandei, însă speră ca, până în momentul în care raportul va ajunge pe masa Comisiei Europene, cele două state să-şi schimbe poziţia.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:20
-
astăzi, 16:01
Conducerea PSD se reuneşte duminică după negocierile cu PNL-UDMR şi consultările cu preşedintele