Decizia României de a achiziţiona avioane F-16 în uz stârneşte controverse

Decizia României de a achiziţiona avioane de tip F-16 în uz a stârnit controverse în situaţia în care autorităţile române iau măsuri pentru diminuarea cheltuielilor bugetare pentru a respecta condiţiile impuse de Fondul Monetar Internaţional, relatează Financial Times în ediţia electronică.

Urmărește
66 afișări
Imaginea articolului Decizia României de a achiziţiona avioane F-16 în uz stârneşte controverse

Decizia României de a achiziţiona avioane F-16 în uz stârneşte controverse (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Constructorii europeni de aeronave au criticat intenţia României de a cumpăra avioane americane de tip F-16 în uz în valoare de 1,3 miliarde de dolari fără a organiza o licitaţie în acest sens.

Consiliul Suprem de Apărare al României şi-a anunţat săptămâna trecută intenţia de a cumpăra 24 de avioane de tip F-16 de ocazie de la Statele Unite pentru a înlocui flota aeriană învechită alcătuită din aparate MiG-21. Potrivit Guvernului român, achiziţia reflectă "parteneriatul strategic" dintre România şi Statele Unite şi este justificată ţinând cont de lipsa de fonduri - aparatele de tip F-16 fiind furnizate gratis, însă vor necesita operaţiuni de mentenanţă.

Anunţul a reprezentat o lovitură grea dată constructorului suedez Saab şi consorţiului Eurofighter întrucât oficialii ambelor companii speraseră să participe la o licitaţie pentru obţinerea acestui contract.

"Decizia a luat prin surprindere pe toată lumea", a declarat directorul de marketing pentru România al firmei Saab, Richard Smith, pentru Financial Times. "Am fost înştiinţaţi să ne aşteptăm la un proces de licitaţie. Dar lipseşte orice fel de proces", a adăugat el.

"Eurofighter regretă că decizia României a fost luată în lipsa unei cereri de oferte la nivel internaţional, procedura standard la nivelul Uniunii Europene", a anunţat consorţiul din care fac parte EADS, BAE Systems şi Alenia/Finmeccanica.

Din punct de vedere financiar, Smith a catalogat măsura drept una "nebunească" deoarece România "va trebui să finanţeze acest lucru într-un fel". "Dispune România acum de această sumă de bani? Nu cred", a reiterat el.

Financial Times notează că această controversă afectează tentativele României de a gestiona imaginea unei ţări lipsită de transparenţă şi a combate corupţia al cărei nivel a fost evaluat de organizaţia Transparency International ca fiind cel mai mare din Uniunea Europeană.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici