Prima pagină » Știri externe » Decizie radicală: O ţară blochează circulaţia a peste 13 milioane de oameni, pentru prima oară în 100 de ani

Decizie radicală: O ţară blochează circulaţia a peste 13 milioane de oameni, pentru prima oară în 100 de ani

Decizie radicală: O ţară blochează circulaţia a peste 13 milioane de oameni, pentru prima oară în 100 de ani

Graniţa dintre Victoria şi New South Wales va fi închisă pentru prima dată în 100 de ani, după ce în 1919 oficialii au blocat circulaţia persoanelor între cele două state în contextul unei alte pandemii: gripa spaniolă.

Numărul de cazuri de COVID-19 din Melbourne, capitala statului australian Victoria, a crescut îngrijorător în ultimele zile, motiv pentru care autorităţile au recurs la reglementări stricte, arată Reuters.

Statul a raportat 127 de noi cazuri de coronavirus în 24 de ore, cel mai mare salt înregistrat până acum de la o zi la alta. În plus, a avut loc şi un deces pus pe seama COVID-19, primul confirmat în ultimele două săptămâni. Astfel, bilanţul morţilor provocate de infecţia cu SARS-CoV-2 ajunge în Australia la 105.

„Este o decizie raţională, potrivită în acest moment, având în vedere provocările semnificative cu care ne confruntăm în lupta cu acest virus”, a declarat premierul statului Victoria, Daniel Andrews. Pe de altă parte, măsura este o lovitură grea pentru economia Australiei, în recesiune pentru prima oară în aproape 30 de ani. Graniţa internă dintre Victoria şi Australia de Sud este deja închisă. 

Premierul statului New South Wales, Gladys Berejiklian, a declarat că nu a fost stabilită o dată calendaristică pentru redeschiderea frontierei. Zona va fi supravegheată de militari pentru a preveni trecerea ilegală, traversată de 55 de drumuri, râuri şi parcuri sălbatice.

Mulţi localnici făceau zilnic naveta între cele două state pentru a ajunge la locul de muncă. În sprijinul acestora, dar şi al celor care au motive întemeiate să traverseze graniţa, Berejiklian a anunţat că vor exista permise zilnice de trecere a frontierei. Eliberarea acestora va dura, totuşi, aproximativ trei zile.

Deşi situaţia epidemică din Australia pare mai puţin gravă decât cea raportată de alte ţări, focarul din Melbourne a pus în alertă autorităţile. Până acum, la nivel naţional au fost înregistrate în jur de 8.500 de cazuri de coronavirus, cu o medie zilnică de 109 noi infectări în ultima săptămână. Numerele sunt mult mai mari decât la începutul lunii iulie, când au fost depistate doar 9 cazuri.