- Home
- Externe
- (16.01.2022, 11:43)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Declinul dialectelor chinezeşti îi îngrijorează pe lingvişti. Guvernul impune mandarina
- Declinul dialectelor locale în rândul tinerei generaţii a devenit mai evident în ultimii ani, în condiţiile în care preşedintele Chinei, Xi Jinping, a încercat să consolideze o identitate chineză uniformă.
- Mandarina este acum vorbită de peste 80% din populaţia Chinei, faţă de 70% în urmă cu un deceniu.
- Luna trecută, Consiliul de Stat al Chinei a promis că va creşte această cifră la 85% în următorii patru ani.
- Lingviştii sunt îngrijoraţi de faptul că limbile regionale se diminuează pe fondul eforturilor de a consolida identitatea naţională uniformă.
Urmărește
3246 afișări
Dialectele chinezeşti sunt în declin pe măsură ce guvernul impune mandarina
În urmă cu doi ani, Qi Jiayao a vizitat oraşul natal al mamei sale, Shaoxing, în estul Chinei. Când a încercat să vorbească cu copiii vărului său în dialectul local, Qi a fost surprins. „Niciunul dintre ei nu a fost capabil", îşi aminteşte lingvistul în vârstă de 38 de ani, care acum predă mandarină în statul mexican Oaxaca, potrivit The Guardian.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Popularizarea unei limbi naţionale standard se face adesea în detrimentul limbilor regionale, inclusiv a dialectelor majorităţii Han şi a limbilor etnice, cum ar fi mongola şi uigurul. În Mongolia interioară, de exemplu, reglementările locale din 2016 au permis şcolilor etnice să folosească propria limbă pentru predare. Această politică a avut ca scop dezvoltarea competenţelor lingvistice ale elevilor şi cultivarea bilingvismului. Dar patru ani mai târziu, ea a fost inversată pentru a favoriza mandarina, o măsură care a stârnit proteste din partea populaţiei etnice.
Nu doar limbile etnice sunt afectate. În 2017, un sondaj distribuit online a arătat că, dintre cele 10 grupuri de dialecte, chineza Wu, care include dialectul Shanghai şi este vorbită de aproximativ 80 de milioane de persoane din partea de est a ţării, are cel mai mic număr de utilizatori activi cu vârste cuprinse între şase şi 20 de ani. Acest lucru a stârnit îngrijorare în rândul lingviştilor din regiune.
În 2000, China a adoptat legi pentru a standardiza limba vorbită şi scrisă. În fiecare provincie, un comitet lingvistic consiliază, monitorizează şi controlează utilizarea limbii mandarine. Forţa de implementare variază, dar nu este dificil pentru un guvern hotărât să îşi aplice politica. În septembrie, provincia Sichuan din sud-vestul ţării a interzis funcţionarilor publici şi cadrelor de partid să folosească la locul de muncă dialectul local, o limbă folosită cândva la televiziunea naţională de către Deng Xiaoping, fostul lider suprem, înainte de moartea sa în 1997.
„Statul le-a spus oamenilor că există beneficii vizibile şi tangibile dacă vorbesc chineza mandarină standard", spune Fang Xu, sociolog urbanist la Universitatea din California, Berkeley, şi autor al cărţii Silencing Shanghai: Language and Identity in Urban China. „De atunci, multe limbi regionale - inclusiv shanghaineza - au avut aceeaşi soartă”.
Un studiu realizat în 2010 de Universitatea Beijing Union a constatat că aproape jumătate dintre locuitorii din Beijing născuţi după 1980 preferă să folosească chineza mandarină în locul dialectului din Beijing.
Qi a început să observe această schimbare atunci când a studiat în oraşul Harbin din nord-estul ţării, în 2002. „Privind dintr-o perspectivă locală din Shanghai, marginalizarea dialectului este alarmantă. Dar dacă ne gândim la nivel naţional, s-ar putea să fie inevitabilă într-o perioadă în care o identitate chineză uniformă prevalează asupra a orice", spune el. „Diminuarea dialectelor pare să fie doar preţul pe care îl plătim pentru aceasta".
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe