- Home
- Externe
- (20.12.2022, 11:57)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Decor festiv în Rusia. Soldaţii de gheaţă marchează Crăciunul patriotic în oraşul Chita
- Zeci de soldaţi ruşi înarmaţi cu kalaşnikovuri stau nemişcaţi în piaţa principală a oraşului siberian Chita.
- Există un motiv întemeiat pentru care soldaţii nu mişcă niciun muşchi: sunt făcuţi din gheaţă.
Urmărește
773 afișări
Sursa foto: Twitter
Chita se află la 4.830 km est de Moscova. Autorităţile locale au decis că sculpturile de gheaţă militarizate ar fi un decor adecvat pentru acest sezon festiv; o modalitate de a încuraja un nou an patriotic.
Cei mai mulţi dintre oamenii cu care vorbesc în piaţă sunt de acord.
„Ducem un război", spune Tatyana, „aşa că este corect să avem aceşti soldaţi de gheaţă aici. Sunt de actualitate".
„Este un mod neobişnuit de a sărbători Anul Nou", îmi spune Ludmila. „În mod normal, ai avea Moş Crăciun, iepuraşi sau veveriţe. Dar este un semn al vremurilor".
Ludmila recunoaşte că este îngrijorată de ceea ce se întâmplă în Ucraina, potrivit BBC.
„Avem prieteni care au fost mobilizaţi şi trimişi să lupte acolo. Ne facem griji pentru ei. Îi sunăm să vedem dacă sunt bine. Dar orice am crede despre guvernul nostru, patria noastră este patria noastră. Dacă nu o apărăm noi, cine o va face?".
„Apăraţi-o de nazişti. Sunt mulţi prin preajmă", răspunde Ludmila. „Rusia este atacată pe toate fronturile, inclusiv cu propaganda LGBT. Încearcă să ne impună acest lucru. Noi respingem aceste idei străine. Noi îmbrăţişăm valorile ruseşti. Îmi este greu să explic acest lucru în cuvinte. Pur şi simplu o simt".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Ruşii nu obişnuiau să-mi spună astfel de lucruri pe stradă. Nu vorbeau niciodată despre faptul că se simt ameninţaţi de "naziştii" din Ucraina sau despre necesitatea de a lupta pentru aşa-numitele "valori ruseşti". Este una dintre cele mai mari schimbări pe care le-am observat aici în acest an.
După ce a stabilit un control total asupra peisajului mediatic din Rusia, propaganda Kremlinului a reuşit să-i convingă pe mulţi ruşi că ţara lor se află acum într-o luptă existenţială cu Occidentul. În conversaţiile pe care le am acum aici, îi aud adesea pe oameni repetând, aproape cuvânt cu cuvânt, retorica anti-ucraineană şi anti-occidentală pe care o aud pe canalele de televiziune ruseşti.
S-ar putea crede că oamenii din Chita ar avea preocupări mai presante decât respingerea asaltului "valorilor occidentale". În ciuda faptului că Siberia se bucură de rezerve uriaşe de gaze, oraşul Chita nu a fost încă conectat la reţeaua internă de gaze a Rusiei. De pe dealurile de deasupra oraşului se pot vedea norii de fum care se ridică de la centralele electrice pe bază de cărbune şi de la multitudinea de case din lemn care încă se încălzesc cu lemne de foc.
În această iarnă, confortul şi bucuria se simt din ce în ce mai puţin în Chita. Dar există patriotism din belşug. În faţa sălii de concerte locale, un om de zăpadă stilizat din metal ţine în mână un tricolor rusesc. În Piaţa Lenin, bradul împodobit împarte scena centrală cu pancarte mari cu litera "Z", simbolul "operaţiunii militare speciale" a Kremlinului în Ucraina.
Dar nu toată lumea din Chita împărtăşeşte această interpretare particulară a patriotismului.
În cealaltă parte a oraşului îl întâlnesc pe Ivan Losev. Recent, pe reţelele de socializare, acest proprietar de saună în vârstă de 26 de ani a împărtăşit un vis bizar pe care l-a avut, în care l-a întâlnit pe preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
„Am visat că am fost mobilizat şi trimis într-o tabără de antrenament", îşi aminteşte Ivan. „Dintr-o dată, armata ucraineană, condusă de Zelenski, a atacat. Toată lumea a fost capturată. Erau pe punctul de a ne împuşca, când Zelenski a arătat spre mine. 'Ţi-am văzut poveştile de pe Instagram. Glorie Ucrainei!", a spus el. 'Glorie eroilor!'. I-am răspuns”.
Pentru că a postat despre visul să, şi pentru alte comentarii pe care le-a făcut pe reţelele de socializare despre "operaţiunea militară specială", Ivan a fost dus în instanţă şi amendat cu 30.000 de ruble (aproximativ 380 de lire sterline) pentru "discreditarea forţelor armate ruse".
"Cu cât te apropii mai mult de căderea unui imperiu, cu atât legile devin mai stupide", îmi spune Ivan. "Cred că acest lucru se va încheia cu căderea Rusiei lui Putin.
"Patriotismul înseamnă să-ţi iubeşti ţara, dar să o critici pentru a aduce schimbări. Patriotismul înseamnă să vrei să-ţi faci oraşul mai bun, astfel încât să prospere. Astfel încât oamenii să vrea să rămână şi să trăiască acolo şi să trăiască bine. Dar patriotismul Rusiei înseamnă să bombardeze Ucraina. Liderii noştri nu vor ca ţara noastră să fie mai bună. Ei vor doar ca oamenii din altă ţară să trăiască mai rău."
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe